Acasă Uncategorized Bruxelles: Parlamentul European cere îngheţarea activelor tuturor liderilor de la Cairo responsabili...

Bruxelles: Parlamentul European cere îngheţarea activelor tuturor liderilor de la Cairo responsabili de deturnarea fondurilor în Egipt

DISTRIBUIȚI

98554 – 17022011 – Eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie, ca reacţie la schimbările majore din Egipt, solicitând din partea Uniunii să îşi regândească strategia politică şi financiară, cu scopul de a asista această ţară în procesul de tranziţie, inclusiv organizarea alegerilor libere. Aceştia solicită îngheţarea activelor tuturor liderilor egipteni responsabili de deturnarea fondurilor în Egipt.

„Demisia preşedintelui Hosni Mubarak a deschis o nouă etapă în cadrul tranziţiei politice din Egipt”, iar forţele armate trebuie să joace acum un rol constructiv în evitarea continuării violenţelor şi în facilitarea procesului politic, inclusiv menţinerea tratatului de pace cu Israel. Care ar trebui să fie rolul UE în efortul procesului de tranziţie cu acest partener strategic din spaţiul mediteranean?

Până nu demult, „stabilitatea a umbrit valorile democraţiei, ale justiţiei sociale şi ale drepturilor omului în relaţiile UE şi ale statelor sale membre cu vecinii de la sud”. Din acest motiv, eurodeputaţii doresc să asigure că vor fi aplicate în mod sistematic în viitor clauzele referitoare la drepturile omului din acordurile de asociere cu ţări terţe.

O altă lecţie pe care Europa a fost nevoită să o înveţe se referă la eşecul politicii UE faţă de ţările din spaţiul sud-mediteranean. Rezoluţia PE solicită o revizuire a Politicii europene de vecinătate (PEV), care va trebui să pună un accent mai mare pe independenţa sistemului judiciar, lupta împotriva corupţiei, respectarea drepturilor fundamentale. În plus,  ţările partenere PEV ar trebui să îndeplinească anumite criterii politice pentru a putea beneficia de „statutul avansat” în relaţia cu UE.

Instrumentele financiare ale UE pentru acţiunea externă, în special IEVP (Instrumentul european de vecinătate şi parteneriat), IEDDO (Instrumentul european pentru democraţie şi drepturile omului) pot juca un rol esenţial, consideră deputaţii, solicitând consolidarea acestora, pentru a putea fi utilizate în mod efectiv şi cu consecvenţă în aceste circumstanţe excepţionale.

O altă propunere din partea deputaţilor este „constituirea unui grup operativ”, cu participarea Parlamentului European, pentru a răspunde nevoii de sprijinire a procesului de tranziţie către democraţie, adresată de către actorii implicaţi schimbările democratice, în special cu privire la alegerile libere şi democratice şi la consolidarea instituţională, inclusiv a independenţei puterii judecătoreşti.

Critică la adresa Uniunii pentru MediteranaUniunea pentru Mediterana, care ar fi trebuit să consolideze politica UE în regiune, „s-a dovedit lipsită de eficacitate în ceea ce priveşte contracararea neîncrederii crescânde şi satisfacerea nevoilor de bază ale popoarelor în cauză”. Deputaţii solicită Uniunii pentru Mediterana să analizeze evenimentele recente şi să acţioneze urgent pentru a prezenta propuneri referitoare la cea mai bună modalitate de promovare a democraţiei şi a drepturilor omului în statele sale membre şi în regiune şi la posibilele reforme care să aibă drept obiectiv consolidarea şi eficientizarea propriului său rol.

Joi, Conferinţa preşedinţilor a decis aprobarea unei delegaţii PE care va vizita Egiptul în săptămânile următoare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.