Acasă Uncategorized Bruxelles: Parlamentul European insistă pe lângă Consiliul European pentru trimiterea rapoartelor de...

Bruxelles: Parlamentul European insistă pe lângă Consiliul European pentru trimiterea rapoartelor de evaluare Schengen

DISTRIBUIȚI

98122 – 04022011- În urma refuzului Consiliului UE de a pune la dispoziţia parlamentarilor europeni rapoartele de evaluare Schengen privind România şi Bulgaria, Comisia de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din cadrul Parlamentului European a decis să acorde un termen limită Consiliului pentru primirea acestor documente. Mai mult, s-a luat decizia ca Preşedintele Parlamentului European să trimită o nouă scrisoare oficială Consiliului prin care să ceară de urgenţă  punerea documentaţiei de evaluare la dispoziţia deputaţilor europeni.

În cadrul şedinţei Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din 25 ianuarie 2011, parlamentarii europeni ceruseră de urgenţă Consiliului să transmită rapoartele privind stadiul implementării acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria. În urma refuzului acestuia de a se conforma cererii Parlamentului European, membrii Comisiei LIBE au convenit să acorde Consiliului un termen limită pentru primirea rapoartelor de evaluare. Acesta a fost stabilit pentru data de 2 mai 2011. În cazul în care Consiliul nu va trimite nici până la această dată rapoartele de evaluare, Parlamentul European va emite un aviz prin îşi va manifesta dorinţa ca România şi Bulgaria să adere la spaţiul Schengen, dar fără a fi în măsura de a se pronunţa asupra aderării propriu-zise în lipsa documentaţiei de evaluare.

Europarlamentarul român Ioan Enciu, a arătat că „prin acest lucru se urmăreşte ca Parlamentul European să îşi îndeplinească obligaţia juridică prevăzută de legislaţia europeană, astfel încât Consiliul să nu poată folosi neprimirea avizului Parlamentului drept scuză pentru întârzierea aderării celor două ţări.”

Totodată, membrii Comisiei LIBE l-au mandatat pe preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu sarcina de a adresa Consiliului o nouă cerere oficială de punere imediată la dispoziţia deputaţilor europeni a documentelor de evaluare Schengen. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.