Acasă Uncategorized Bruxelles: Putin vine cu aproape tot guvernul rus la Comisia Europeană

Bruxelles: Putin vine cu aproape tot guvernul rus la Comisia Europeană

DISTRIBUIȚI

98660 – 22022011 –”Preşedintele José Manuel Barroso şi Comisia Europeană vor primi, pe 24 februarie a. c., vizita unei delegaţii a guvernului rus, condusă de prim-ministrul Vladimir Putin. Aceste discuţii la nivel de executiv vor avea ca obiect ansamblul relaţiilor UE-Rusia, pornind de la sprijinul pentru procesul de modernizare a Rusiei şi până la chestiuni legate de comerţ şi energie, cooperarea tehnologică aprofundată şi afacerile internaţionale.

Înaintea reuniunii, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a declarat: „Aştept cu interes discuţii fructuoase cu prim-ministrul Putin şi guvernul său. Discuţiile aprofundate pe care le vom purta reflectă încă o dată cât de strâns interdependente sunt Rusia şi Uniunea Europeană, demonstrând totodată interesul nostru comun de a aborda, în cadrul unui dialog deschis, preocupările comune. În mod special, sper să dăm un nou impuls Parteneriatului nostru pentru modernizare. De asemenea, ar trebui să profităm de acest impuls pozitiv pentru a parcurge ultima sută de metri în ce priveşte aderarea Rusiei la OMC şi pentru a înregistra progrese substanţiale privind noul acord dintre UE şi Rusia, inclusiv în domeniul comerţului, investiţiilor şi chestiunilor energetice”.

Începând cu 1997, guvernul rus şi Comisia şi-au făcut vizite reciproce, cea mai recentă fiind cea de la Moscova, din luna februarie 2009. Această reuniune la nivel de executiv va fi cea mai extinsă de până acum, la ea urmând să participe colegiul comisarilor şi un număr larg de miniştri ai Federaţiei Ruse. De asemenea, se vor semna mai multe documente în domeniul energiei, inclusiv în ce priveşte un sistem actualizat de avertizare timpurie. Preşedintele Barroso şi prim-ministrul Putin vor avea o întâlnire cu presa în jurul orelor 13.00.

Discuţiile la nivel de executiv vor porni de la evoluţiile pozitive înregistrate de relaţiile UE-Rusia şi ar trebui să ducă la progrese cu privire la următoarele puncte esenţiale: Parteneriatul pentru modernizare, propus de preşedintele Barroso în noiembrie 2009 şi lansat în cadrul summitului de la Rostov din 2010, cu un plan de activitate continuu, convenit în luna decembrie a anului trecut. Acest parteneriat furnizează sprijin operaţional pentru procesul de modernizare a Rusiei, inclusiv pentru consolidarea statului de drept.

Reuniunea dintre Comisie şi Rusia va oferi orientări suplimentare parteneriatului şi va garanta faptul că acesta este rapid pus în aplicare în toate formele sale. Încheierea, în toamna anului trecut, a negocierilor bilaterale privind aderarea Rusiei la OMC a dat un impuls semnificativ procesului multilateral. Acesta s-ar putea finaliza în 2011. Discuţiile la nivel de executiv ar trebui să menţină această dinamică şi să abordeze modalităţi de a soluţiona chestiunile finale. În acelaşi sens, se aşteaptă ca întâlnirea să dea un impuls reînnoit negocierilor în curs privind un nou acord UE-Rusia. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.