Acasă Uncategorized Bruxelles: Securitatea alimentară necesită un răspuns global

Bruxelles: Securitatea alimentară necesită un răspuns global

DISTRIBUIȚI

98559 – 18022011 – Schimbările climatice şi speculaţiile la produse de bază sunt printre factorii principali care pot fi un risc la adresa securităţii alimentare, atât în UE cât şi la nivel global, potrivit rezoluţiei adoptate joi de Parlamentul European. Deputaţii solicită măsuri urgente pentru combaterea manipulării preţurilor la alimente şi asigurarea menţinerii producţiei de alimente în UE.

Secete, inundaţii, incendii şi furtuni, de intensitate mult mai mare şi mai frecvente decât în trecut, diminuează capacitatea de producţie agricolă la nivel mondial, au reamintit deputaţii. Ei atrag atenţia asupra modalităţilor de gestionare a solului şi a apei, pentru a evita pierderea terenurilor agricole, solicitând Comisiei să monitorizeze punerea în aplicare a măsurilor naţionale de reducere a schimbărilor climatice.

Lupta împotriva speculaţiilor – Deputaţii au criticat speculaţiile abuzive pe piaţa produselor alimentare, a materiilor prime agricole şi a energiei, care pun în pericol securitatea alimentară.  Pentru a combate manipularea preţurilor agricole, deputaţii solicită în textul rezoluţiei ca G20 să asigure convergenţa normelor referitoare la produsele alimentare şi cele agricole, implicând şi ţările care nu fac parte din G20.

Deputaţii solicită Comisiei să evalueze posibilitatea de a acorda ESMA mai multe competenţe pentru a împiedica manipulările şi abuzurile pe pieţele de mărfuri şi să se asigure că folosirea instrumentelor derivate pe produse alimentare de bază este limitată cât de mult posibil la investitorii care au legături directe cu pieţele agricole.

În plus, deputaţii solicită guvernelor naţionale „să nu adopte măsuri de restricţionare a exporturilor” deoarece acestea determină o mai mare nesiguranţă şi tulburări la nivelul pieţelor mondiale, fiind astfel în măsură să provoace o creştere şi mai mare a preţurilor la nivel global.

Sprijinirea agricultorilor europeni – Pentru garantarea securităţii alimentare în UE este nevoie de o politică agricolă puternică, se arată în textul adoptat. Deputaţii atrag atenţia asupra scăderii veniturilor agricultorilor, cauzată de costurile de producţie din ce în ce mai mari necesare pentru respectarea standardelor în materie de securitate alimentară, de protecţie a mediului, de bunăstare a animalelor, subliniind că este necesar ca acestea să fie compensate, pentru a se asigura că vor exista activităţi agricole şi agricultori în UE şi în viitor. Rolul instrumentelor de intervenţie pe piaţă, precum stocurile strategice, trebuie să fie un element-cheie în cadrul viitoarei politici agricole comune..

Ajutor pentru agricultorii din ţările în curs de dezvoltare – Având în vedere că agricultura este unul din sectoarele cheie ale ţărilor în curs de dezvoltare, deputaţii solicită creşterea ajutorului financiar alocat acestui sector pentru a sprijini introducerea unor tehnici durabile de producţie. În plus, proprietatea funciară  trebuie promovată ca instrument de reducere a sărăciei şi de garantare a securităţii alimentare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.