Acasă Uncategorized Bucuresti: Patru lei pentru un euro in curand?

Bucuresti: Patru lei pentru un euro in curand?

DISTRIBUIȚI

Romania ar putea adopta euro in 201998681 – 24022011 – Moneda europeana ar putea ajunge in prima jumatate a acestui an la un curs nemaintalnit de romani  de la inceputul anului 2009: specialistii celor mai mari banci din Romania vorbesc chiar de o cotatie de 4 lei pentru un euro, in prima jumatate a acestui an. Totul depinde insa de stabilitatea economica si politica, dar si de evolutia economiei, scrie incont.ro. Leul a avut o evolutie foarte buna in ultima perioada. Economistii principalelor banci din Romania sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia viitoare a leului. Evolutiile din Orientul Mijlociu, noul acord incheiat cu FMI, dar si perceptia imbunatatita asupra tarii noastre sunt tot atatea argumente in favoarea intaririi monedei nationale, in raport cu euro, sustin analistii. Ce factori influenteaza evolutia monedei nationale? In primul rand este vorba despre stabilitatea economica si politica a tarii. “O economie stabila este o economie predictibila, care inspira incredere si atrage investitii. Nu este de dorit o noua modificare a cadrului fiscal pe partea de taxare indirecta. Trebuie continuat procesul de reforma si de consolidare fiscala”, a declarat economistul sef al BRD, Florian Libocor.

De aceeasi parere este  si directorul de investitii de la Eureko SAFPP Romania, Radu Craciun. Ele atrage atentia insa ca anumite decizii de politica monetara pot duce la miscari sensibile de curs. “Un mediu economic sau politic intern instabil sau cu perspective impredictibile sunt de natura sa aiba un impact negativ asupra cursului de schimb. Anumite decizii de politica monetara pot duce si ele la miscari sensibile de curs”, spune Radu Craciun.

In ceea ce priveste politica monetara aplicata de BNR, aceasta este orientata in special spre pastrarea stabilitatii leului. “Aceasta faca ca, in comparatie cu alte monede din regiune, leul sa fie excesiv de stabil. Desi la prima vedere acesta este un lucru pozitiv, de fapt aceasta stabilitate duce la ignorarea riscului valutar (manifestat de exemplu prin preferinta pentru imprumuturile in valuta) sau se bazeaza pe dobanzi ridicate care intarzie procesul de reluare a cresterii economice”, a tinut sa precizeze directorul de investitii de la Eureko.

Climatul politic actual continua sa se stabilizeze, potrivit analistilor. “Climatul politic este mai stabil decat cel de la sfarsitul lui 2010, iar recentul acord pe care Romania l-a incheiat cu Fondul Monetar International duc la consolidarea leului” spune economistul de la ING, Vlad Muscalu. Specialistul de la BCR insa, sustine ca in primul rand, perceptia imbunatatita a pietei internationale determina moneda nationala sa se aprecieze. “Printre factorii care influenteaza pozitiv evolutia leului, se numara perceptia imbunatatita a pietei internationale, evenimentele petrecute in Orientul Mijlociu determina economia romaneasca sa se revigoreze si acordul recent incheiat cu FMI. Toate acestea redau increderea in moneda nationala”, a precizat economistul sef de la BCR, Lucian Anghel.

Cum va evolua leul in acest an? – Economistii sunt optimisti in privinta monedei nationale. Cursul se va situa intre 4 si 4,5 lei/euro, pe perioada acestui an. Economistul sef al BRD, Florian Libocor, crede ca leul a atins deja pragul maxim. “Cred ca in cazul leului pragul maxim a fost deja atins. Ramane de vazut care urmeaza sa fie nivelul minim. Ca interval de fluctuatie, raman la parerea ca va fi intre 4,1 si 4,3 lei/euro”, a declarat Libocor.  

La acelasi interval s-a referit si economistul sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, facand referire insa doar la prima jumatate a lui 2011. Daca te gandesti sa investesti si nu stii care este cea mai sigura moneda in acest moment, ai putea sa investesti chiar in moneda nationala. Leul este cea mai puternica moneda in prezent (facand referire la dolarul american sau francul elvetian), atingand deja pragul maxim, conform declaratiei lui Florian Libocor.

Vlad Muscalu, de la ING, sustine insa ca moneda europeana nu va cobori sub 4,15 lei, pana la sfarsitul acestei luni. Valoarea maxima pe care ar putea s-o atinga pana la sfarsitul lui 2011, este de 4,2 lei.

Radu Craciun spune ca, in functie de evenimentele care vor avea loc, cursul se va situa in intervalul 4 – 4,5 lei/euro, neputand anticipa cand anume va atinge pragul minim. Potrivit presedintelui de investitii Eureko, „un mediu extern caracterizat de aversiune fata de risc poate duce la evolutii negative ale monedelor tarilor emergente in general si, in consecinta, si a leului”.

Trecerea la moneda europeana? – Specialistii sustin la unison ca trecerea la euro in urmatorii ani nu ne avantajeaza. In prezent, Romania se confrunta cu probleme fiscale, care s-ar rezolva mai greu, daca am face translatia monedei nationale, desi romanii ar fi pregatiti din punct de vedere psihologic sa plateasca in euro si nu in lei, potrivit economistului ING, Vlad Muscalu. “Momentul aderarii la euro s-a indepartat cu 2-3 ani. Din acest motiv cred ca este prematur si neavenit rolul excesiv pe care euro il are in formarea si prezentarea preturilor unor produce si servicii in Romania. Este o situatie pe care nu o intalnim in tari cu un orizont de asteptare mai scurt pentru aderarea la euro”, sustine Radu Craciun. O astfel de practica protejeaza furnizorii de produse si servicii si vine impotriva consumatorilor, ale caror venituri sunt in lei si nu in euro, conform presedintelui de investitii Eureko. Nici economistul sef de la BRD nu militeaza pentru trecerea la moneda unica. Florian Libocor sustine ca procesul de pregatire a populatiei tarii a fost incetinit de criza economica. “„Momentan obiectivul tinta a ramas 2015, insa, mai realist cred ca putem discuta despre intervalul 2015 – 2017”, a adaugat acesta. ING Bank prognozeaza ca referinta abia 2019, momentul in care Romania ar fi pregatita sa treaca la moneda europeana.  – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.