Acasă Uncategorized Bucureşti: 25 februarie – ultima zi pentru depunerea declaraţiei unice

Bucureşti: 25 februarie – ultima zi pentru depunerea declaraţiei unice

DISTRIBUIȚI

98691 – 24022011 – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează că vineri, 25 februarie, este ultima zi de depunere a declaraţiei D112 pentru obligaţiile aferente lunii ianuarie. Declaraţia unică (D112) cuprinde obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, informaţii care erau furnizate până la implementarea acestui sistem către patru instituţii (ANAF, CNPAS, ANOFM, CNASS).

Nedepunerea sau depunerea cu întârziere a formularului 112 constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit prevederilor art. 219 din O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de 500 – 1.000 pentru persoane fizice, respectiv 1.000 – 5.000 lei pentru persoane juridice. În situaţia în care angajatorul nu depune în mod repetat declaraţia lunară, acesta va fi declarat inactiv, cu consecinţele legale ce decurg de aici.

Conform evidenţelor fiscale, numărul total de contribuabili care au obligaţia depunerii D112 (angajatori şi asimilaţi acestora) este de aproape 470.000. Dat fiind numărul mare de contribuabili cu obligaţii declarative care nu au efectuat încă operaţiunile de depunere, conducerea ANAF a decis suplimentarea numărului de ghişee până la 1.717 de unităţi, la care se adaugă 46 de ghişee puse la dispoziţie de către casele de asigurări sociale în judeţele Braşov, Constanţa, Cluj şi Iaşi, precum şi în municipiul Bucureşti. Agenţia Fiscală a postat pe pagina proprie de internet lista adreselor unde sunt localizate ghişeele disponibile.

În plus, s-a decis ca în zilele de 24 şi 25 februarie a.c. la toate unităţile ANAF de primire a declaraţiilor să se lucreze în două schimburi, în intervalul orar 8.00-20.00, urmând ca, dacă situaţia o cere, programul să fie prelungit şi după orele 20.00, astfel încât să fie înregistrate declaraţiile de la toate persoanele aflate fizic la ghişee.

Până în seara zilei de 23 februarie au fost depuse 315.534 declaraţii (aproximativ 67% din total), din care 48.581 prin internet, iar 266.953 la ghişeu.

D112 se completează/validează cu ajutorul programelor de asistenţă puse la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale sau descărcate de pe site-ul A.N.A.F.

            Agenţia Fiscală a pus la dispoziţia contribuabililor un ghid de completare a declaraţiei D112 care poate fi găsit pe site-ul instituţiei. De asemenea, ANAF dispune de un call-center destinat acordării îndrumării şi asistenţei putând fi obţinute informaţii suplimentare la nr. 031.40.39.160.

           Depunerea prin internet presupune achiziţionarea unui certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizorii autorizaţi (CertSign, DigiSign sau TransSped) şi înrolarea acestuia la organele fiscale. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.