Acasă Uncategorized Bucureşti: ANSVSA cere asociaţiilor de crescători să nu mai tergiverseze înregistrarea animalelor

Bucureşti: ANSVSA cere asociaţiilor de crescători să nu mai tergiverseze înregistrarea animalelor

DISTRIBUIȚI

98624 – 21022011 – Conducerea Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) invită asociaţiile de crescători de animale să analizeze cu atenţie textul OUG nr. 23/2010 şi să îi informeze corect pe crescătorii de animale despre prevederile acestui act normativ care reglementează modul de organizare a activităţii de identificare şi înregistrare a animalelor, care este în vigoare de la 30 martie 2010 şi care se aplică în prezent, chiar dacă nu este încă aprobat prin lege de către Parlamentul României.

”Astfel, în conformitate cu OUG 23/2010, începând cu luna aprilie 2010 exploataţiile non-profesionale de ovine şi caprine (art. 5 alin (4), şi începând cu 1 ianuarie 2011 şi exploataţiile non-profesionale de bovine (OUG 113/2002, modificată şi completată, art. 6 alin. (11), pot să efectueze identificarea animalelor şi prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal.

Începând cu aprilie 2010, în cazul exploataţiilor comerciale de ovine şi caprine (OUG 23/2010 art. 6), şi începând cu 1 ianuarie 2011 în cazul exploataţiilor comerciale de bovine (OUG 113/2002 modificată şi completată, art. 6 alin (10), activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor se efectuează de către proprietarul animalelor.

(…) până la această dată, cu toate că OUG 23/2010 permite acest lucru încă din aprilie 2010, nici o asociaţie nu s-a înregistrat la DSVSA judeţene pentru a face activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor în numele membrilor lor, dimpotrivă, invocând şi de această dată o aşa-zisă culpă – inexistentă, evident, a instituţiilor statului pentru faptul că animalele lor nu sunt identificate!

Începând cu 1 ianuarie 2011 deţinătorii animalelor, atât din exploataţiile comerciale cât şi din cele nonprofesionale, trebuie să îşi suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor proprii. Aceste crotalii se pot cumpăra de la orice furnizor primar sau secundar aprobat de ANSVSA, respectiv DSVSA, şi care sunt publicaţi pe site-ul www.ansvsa.ro „crotalii oficiale pentru animale”.

Mai mult, având în vedere că asociaţiile de crescători nu au  acoperire la nivel naţional, nu sunt constituite pe toate speciile de animale, nu au încă infrastructura aferentă organizării şi desfăşurării procesului complex de identificare şi înregistrare a animalelor pentru toate exploataţiile din România, s-a prevăzut în continuare că în acele exploataţii  nonprofesionale care nu pot fi sau nu doresc a fi preluate de asociaţiile de crescători, activitatea să fie în continuare efectuată de medicii veterinari care au reprezentare în fiecare comună a ţării.

Până la această dată, ANSVSA a aprobat şi înregistrat 7 furnizori primari pentru crotaliile de ovine şi caprine, 5 furnizori primari pentru crotalii de bovine şi 3 furnizori primari pentru crotalii de suine.

De asemenea, sunt aprobaţi şi înregistraţi de către DSVSA judeţene un număr total de 157 de furnizori secundari de crotalii.

Furnizorii primari pot să vândă crotalii atât furnizorilor secundari cât şi direct proprietarilor exploataţiilor de creştere (cu excepţia abatoarelor, centrelor de colectare, târgurilor şi expoziţiilor de animale, bazelor de achiziţii, stânelor, taberelor de vară).

Furnizorii secundari pot vinde crotaliile doar direct exploataţiilor de creştere.

În concluzie, la această dată există în vigoare legislaţia corespunzătoare privind identificarea şi înregistrarea animalelor, dar, din păcate, se tergiversează aplicarea ei tocmai de către asociaţiile de crescători de animale care ar trebui să vină în sprijinul crescătorilor. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.