Acasă Uncategorized Bucureşti: În ciuda crizei, Petrom a obţinut anul trecut cel mai mare...

Bucureşti: În ciuda crizei, Petrom a obţinut anul trecut cel mai mare profit de după privatizare

DISTRIBUIȚI

98690 – 24022011 – Petrom a reusit in 2010 cel mai bun rezultat financiar din istoria post-privatizare a companiei. In timp ce economia a resimtit din plin recesiunea, austriecii de la OMV, proprietarii companiei, au reusit sa realizeze un profit de 2,6 ori mai mare decat in 2009. Cum au reusit performanta? Au extras petrol ieftin romanesc si l-au vandut la preturi occidentale, scrie Daily Business.

Petrom este, fara indoiala, unul dintre castigatorii crizei. Cea mai mare companie romaneasca a reusit, in an de criza, sa faca mai multi bani, profitand, in primul rand de conjunctura externa.

In conditiile in care pretul petrolului a crescut, iar dolarul s-a apreciat in fata leului, austriecii au tras linie la finele anului si le-a rezultat la Petrom un profit net de 2,19 miliarde de lei (520,2 milioane euro), cel mai mare de la preluarea companiei, in 2004.

Singurul an in care compania a inregistrat un profit net de peste 2 miliarde de lei a fost 2006, cu 2,06 miliarde de lei.

Comparativ, in 2008, OMV Petrom a avut un profit net de 895,5 milioane de lei, iar in 2007 de 1,54 miliarde de lei.

Potrivit analistilor, dincolo de valoarea castigului, important este cum a facut Petrom acest profit. Iar de aici incep semnele de intrebare.

A produs ieftin si a vandut scump. Aceasta ar fi, in esenta, politica Petrom-ului. Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, a declarat, miercuri, ca rezultatul financiar vine pe fondul cresterii preturilor la titei si a imbunatatirii eficientei in activitatea de rafinare si marketing.

Cu alte cuvinte, au produs mai putin (livrarile totale din rafinare au scazut cu 24% comparativ cu 2009) si au vandut mai scump.

Anul trecut, pretul motorinei la Petrom a crescut cu 24%, de la 3,78 lei/litru in ianuarie 2010 la 4,7 lei/litru in decembrie 2010. Si pretul benzinei a urcat cu 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.