Acasă Uncategorized Bucureşti: Programele prioritate ale Ministerului Mediului

Bucureşti: Programele prioritate ale Ministerului Mediului

DISTRIBUIȚI

98329 – 10022011 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély a prezentat, joi, programele prioritare pentru anul 2011 ale insituţiei pe care o conduce.

László Borbély a declarat “că în anul 2010 a alocat şi utilizat fonduri pentru proiecte pentru mediu mai mult decât dublu faţă de anul anterior. Este vorba de peste 1 miliard de euro pentru investiţii verzi, prin programe precum Rabla şi Casa Verde, programe pentru împăduriri sau decontaminări. Anul acesta vom derula şi alte programe, precum pistele pentru biciclete. Totodată vom continua să alocăm fonduri pentru împăduriri, pentru parcuri dar şi pentru stimularea utilizării energiilor regenerabile. În acest an, bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu este de aproximativ 5 miliarde de lei, o parte fiind credite de angajament”.

În ceea ce priveşte programul Rabla, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat că va continua şi în acest an în forma din 2010. “Valoarea unui tichet va ramâne aceeaşi, 3800 lei, iar pentru achiziţionarea unui autoturism nou vor putea fi utilizate până la 3 vouchere. Nu schimbăm regulile unui program care şi-a dovedit eficacitatea. Prin acest program, anul trecut au fost casate aproape 190.000 de maşini vechi, şi au fost cumpărate 63.000 de maşini noi. Sper ca în jurul datei de 18 sau 20 martie oamenii să poată să înceapă să meargă să îşi caseze maşinile vechi”, a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor.

            Un alt subiect abordat în conferinţa de presă a fost şi programul Casa Verde. “Pentru componenta dedicată persoanelor fizice, avem peste 18 mii de dosare depuse, peste 10 000 analizate şi 2000 plătite. În acest moment am epuizat cele 110 milioane de lei alocate pentru anul trecut şi vom reporni programul,în luna aprilie a acestui an, cu un buget tot de peste 100 milioane de lei. De asemenea, pentru programul Casa Verde destinat persoanelor juridice, (autorităţi locale, instituţii, spitale, creşe sau culte) am încheiat pe 31 ianuarie o sesiune şi vom continua şi în acest an acest program”, a declarat  László Borbély.

Începând din acest an, MMP va derula Programul Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii un program nou, în cadrul căruia componentele de prevenire a inundaţiilor şi realizarea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate vor fi gestionate de MMP.

Pentru componenta de prevenire a inundaţiilor, este prevăzută suma de 2,4 miliarde de lei. “Avem strategia de prevenire a inundaţiilor, avem pentru prima dată în ultimii 20 de ani o autoritate care răspunde pentru această strategie. Nu putem sta când la fiecare 2 ani vin inundaţii care înainte erau o dată la 100 de ani. Vorbim aici de fonduri pentru diguri, pentru baraje sau poldere. Tocmai de aceea, a fost gândit acest program care presupune ca un constructor să contracteze un credit cu garanţii guvernamentale, urmând să-şi recupereze banii, din 2011. Pentru această componentă, este prevăzută suma de 1 miliar de lei pentru 2011”, a explicat László Borbély.

În ceea ce priveşte sistemele de alimentare cu apă, ministrul Mediului şi Pădurilor a menţionat că “AFM are deja în derulare o sesiune dentru alocare de fonduri în această direcţie. Pentru acest program au fost depuse aproximativ 900 de  proiecte, însă nu toate pot fi finanţate din Fondul de Mediu. Proiectele care nu vor putea fi finanţate de AFM, vor  intra în PNDI, unde avem  fonduri în valoare de 1,3 miliarde de lei”, a mai declarat ministrul László Borbély. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.