Acasă Uncategorized Bucureşti: România susţine aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană

Bucureşti: România susţine aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

98694 – 23022011 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut, miercuri convorbiri cu omologul din Republica Macedonia, Antonio Milošoski, aflat în vizită de lucru la Bucureşti.

„Vizita domnului ministru Antonio Milošoski este un excelent prilej pentru a aduce la zi tabloul relaţiilor bilaterale româno-macedonene. Exerciţiul aceste este cu atât mai interesant cu cât aniversăm 10 ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi colaborare dintre România şi Macedonia în 2001”, a declarat şeful diplomaţiei române, subliniind dorinţa celor două părţi de a extinde şi cooperarea sectorială.

Cei doi demnitari au analizat domeniile prioritare de cooperare bilaterală, cu accent pe oferta de expertiză a României în domeniul integrării europene şi euro-atlantice a Republicii Macedonia.

În acest context, ministrul Baconschi a făcut referire la întreg cadrul juridic dintre cele două ţări. „Este important ca întreg cadrul juridic bilateral să fie completat şi actualizat. Ne-am propus finalizarea negocierilor pe texte legate de cooperarea în domeniul educaţiei, în ştiinţă şi cultură, în domeniul militar şi între ministerele Justiţiei”, a evidenţiat ministrul român.

În ceea ce priveşte susţinerea activă a României pentru integrarea europeană şi euroatlantică a Republicii Macedonia, ministrul român a declarat: „România este un suporter activ al extinderii UE şi NATO în regiunea Balcanilor de Vest. Suntem convinşi că aceasta este dubla vocaţie geostrategică a tuturor ţărilor din regiune şi vom acţiona în continuare pentru ca procesul să fie finalizat. Desigur, este imperativ ca ritmul reformelor să fie menţinut, ca executivul de la Skopje să-şi concentreze eforturile asupra îndeplinirii domeniilor prioritare menţionate în raportul de ţară al Comisiei Europene din 2010. Dialogul permanent şi de substanţă al prietenilor macedoneni cu UE va contribui inclusiv la consolidarea statului de drept şi la asumarea valorilor europene, elemente ce vor conferi R. Macedonia un rol major în asigurarea stabilităţii regionale”.

La rândul său, omologul macedonean a exprimat mulţumirile sale pentru poziţia României. „Preţuim sprijinul României, care este o ţară care susţine aderarea ţărilor din Balcanii de Vest în UE, mai ales a celor care îşi doresc această aderare la marea familie europeană. Trebuie să lucrăm mult mai intensiv pentru a ajunge la scopul final”, a declarat ministrul Antonio Milošoski. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.