Acasă Uncategorized Bucureşti: Senatorul Corlăţean i-a cerut comisarului Cecilia Malmstrom implicarea în eliminarea vizelor...

Bucureşti: Senatorul Corlăţean i-a cerut comisarului Cecilia Malmstrom implicarea în eliminarea vizelor pentru români în SUA

DISTRIBUIȚI

98328 – 10022011 – Preşedintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlăţean, a participat, joi, în cadrul delegaţiei Parlamentului României condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, la întâlnirea  cu comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Titus Corlăţean a avut o intervenţie în cadrul reuniunii, care a vizat atingerea obiectivului României de aderare la Spaţiul Schengen, problematica eliminării vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA şi Canada şi respectiv relaţia Uniunii Europene cu Republica Moldova.

Senatorul Corlăţean a solicitat o implicare consistentă şi consecventă a Comisiei Europene în dialogul cu autorităţile SUA. pentru asigurarea unui tratament echitabil pe baza de reciprocitate pentru toţi cetăţenii europeni în materia politicii de vize, respectiv atingerea obiectivului eliminării vizelor pentru cetăţenii români, similar cetăţenilor aparţinând majorităţii Statelor Membre UE.

Corlăţean a subliniat faptul că România dispune de un set de argumente consistente de natură politică, strategică, ţinând cont de cooperarea militară, care să permită atingerea acestui obiectiv pe canal bilateral, într-o perspectivă de timp previzibilă, dincolo de aspectele de natură tehnică ridicate de autorităţile competente în materie de la Washington.

România a preferat însă să fie un membru corect al UE şi să acţioneze în cadrul politicii compune unitare ale Uniunii în dialogul cu SUA pe diferite teme de interes, inclusiv domeniul vizelor. Acest lucru se întâmplă spre deosebire de demersurile altor State Membre ale UE, care au obţinut eliminarea vizelor pe calea dialogului bilateral. Senatorul a insistat asupra necesităţii asumării de către Bruxelles de o maniera şi mai consistentă a demersului politic şi tehnic pentru eliminarea discriminării la care sunt supuşi cetăţenii români europeni care călătoresc în SUA şi Canada.

În ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, Titus Corlăţean a insistat pentru fructificarea cadrului oferit de existenţa unui partener democratic şi pro-european la Chişinău, conferit de funcţionarea Alianţei pentru Integrare Europeană. În acest scop, senatorul a insistat asupra accelerării negocierilor în vederea încheierii acordului de asociere la UE a Republicii Moldova, promovării unui pachet de asistenţă financiară din fonduri UE pentru dezvoltarea şi modernizarea statului moldovean, şi în special asupra accelerării discuţiilor pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova care călătoresc în spaţiul european. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.