Acasă Uncategorized Bucureşti: Traian Băsescu: “Avem nevoie de un Cod al Muncii care să...

Bucureşti: Traian Băsescu: “Avem nevoie de un Cod al Muncii care să permită fluctuaţia forţei de muncă şi angajatului mai multe opţiuni”

DISTRIBUIȚI

98710 – 25022011Noul Cod al Muncii vine in ajutorul angajatilor, dar si al angajatorilor, nefiind, asa cum acuza sindicatele, o forma de „sclavagism”, a declarat, joi seara, presedintele Traian Basescu, în cadrul conferintei de presa sustinute la Palatul Cotroceni. Dupa cum a tinut seful statului sa remarce, piata muncii din Romania este „extrem de rigida”, motiv pentru care este esentiala adoptarea noului Cod al Muncii, inclusiv pentru cresterea atractivitatii tarii noastre din punct de vedere al productivitatii muncii. „Este esential sa adoptam noul Cod al Muncii. Este un semnal pe care il trag: avem avantajul cotei unice si avem nevoie de un Cod flexibil,

 

 

 

 

care sa permita o fluctuatie a fortei de munca, dar si angajatului mai multe optiuni. Trebuie sa reglementam angajarile temporare, sa adaptam contractele de munca la nivelul agentilor economici”, a spus presedintele.

Basescu a insistat pe aceasta idee, spunand ca „in 2009, Consiliul European a lansat un concept: flexisecuritate, adica flexibilizarea fortei de munca, pentru a permite angajatilor sa gaseasca loc de munca, permanent sau temporar. Este adaptarea la nevoile angajatorului si la interesul angajatului. Angajatul cheltuieste bani si risca, angajatul are nevoie de un loc de munca”.

„Am auzit informatii ridicole despre introducerea sclavagismului. Nu e adevarat. Nu se urmareste eliminarea sindicatelor. Noul Cod al muncii spune: nu amestecam probleme de contract colectiv la nivel national sau ale patronatelor, acestea sunt reglementate prin legi specifice. Codul Muncii stabileste principii si relatia angajat-angajator si atat”, a declarat Traian Basescu.

„Un nou Cod stimuleaza iesirea la suprafata a muncii la negru, care e la proportii alarmante. Angajatorii nu sunt tentati sa angajeze contract temporar pentru ca trebuie sa faca contract definitiv, asa ca prefera sa angajeze la negru. Este o falsa apreciere ca e mai vulnerabil salariatul prin noul Cod, el este mai vulnerabil acum”, sustine seful statului.

„Romania este o piata importanta, poate fi atractiva”, a mai spus presedintele, mentionand insa ca „productivitatea muncii in Romania e doar 45% din productivitatea UE – 15”. mai mult, el sustine ca productivitatea in SUA este mult mai mare decat cea din UE.

Traian Basescu a tinut sa sublinieze ca in America se munceste cu cinci saptamani mai mult, anual, decat in Europa.

„In situatia creata de criza, regiunea e departe de a mai fi cea mai atractiva pentru investitii. Romania este in regiune o tara de mijloc din punct de vedere al atractivitatii, inainte este Polonia, Cehia, Slovacia, dupa noi Ucraina, tarile baltice, Croatia. Pentru investitii, este crucial ce facem in continuare pentru imbunatatirea mediului de afaceri”, a mai spus el.

„Avem o cota unica atractiva, dar avem si o piata a muncii extrem de rigida. Si taxarea fortei de munca ne reduce din atractivitate. Solutia este sa crestem numarul de salariati”, crede Basescu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.