Acasă Uncategorized Cairo: Milioane de egipteni protestează în stradă împotriva regimului Mubarak

Cairo: Milioane de egipteni protestează în stradă împotriva regimului Mubarak

DISTRIBUIȚI

98012 – 01022011- Armata egipteană a blocat, marţi dimineaţa, accesul în Cairo, dar şi în alte oraşe ale ţării, unde manifestanţii intenţionau să participe la un „marş de un milion” de persoane, prevăzut la apelul mişcării de contestare, care cere plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere.

Sute de mii de oameni au luat cu asalt stăzile din Cairo, în ziua marelui protest faţă de actuala putere. Doar în capitală, sunt aşteptaţi la manifestaţie peste un milion de egipteni. Acţiuni similare au loc, însă, şi în alte oraşe mari din Egipt. Opoziţia a făcut apel la grevă generală, în speranţa că îl va răsturna de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak.

Mulţi oameni încearcă în continuare să ajungă în piaţă, iar străzile laterale sunt pline de egipteni care vor să ajungă la proteste.

„Oamenii vor ca acest regim să se termine”, scanda un grup de femei într-un colţ al pieţei. În alte zone, alt grup scanda „Pleacă Mubarak, pleacă” şi „Jos regimul”. Potrivit postului de televiziune Al-Jazeera, oamenii din piaţă au început să îi spună lui Mubarak „fostul preşedinte”.

Autostrada care face legătura între Alexandria şi Cairo este blocată, la un kilometru de Capitală, de un baraj al armatei, potrivit unui jurnalist AFP, citat de Realitatea Tv.

Camioane de marfă şi maşini au format o coloană, aşteptând să poată trece, în timp ce soldaţii împiedicau cu fermitate trecerea vehiculelor în direcţia Capitalei.

Potrivit unui alt jurnalist AFP, ieşirile din oraşele Mansura (deltă), Suez (est) şi Fayyum (la sud de Cairo) au fost, de asemenea, blocate de armată.

Traficul feroviar este suspendat, de luni, iar linia de metrou care asigură legătura între Cairo şi Shubra el-Kheima (20 de kilometri la nord) a fost închisă. Numeroşi locuitori din Cairo, care încercau să ajungă la locul de muncă, în apropierea capitalei, nu au putut să ajungă, din cauza acestor blocaje.

Fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), unul dintre liderii opoziţiei egiptene, Mohamed ElBaradei, i-a cerut marţi preşedintelui Hosni Moubarak să renunţe la putere până vineri, relatează Europe 1 citând o intervenţie la postul de televiziune Al Arabiya.

Elicopterele survolează cu regularitate centrul capitalei egiptene, iar armata controlează numeroase căi de acces în centrul oraşului.

Purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, Ismail Etman, a declarat că forţele armate nu vor face uz de forţă împotriva celor care protestează în mod paşnic. Aceasta este prima declaraţie oficială a armatei, un jucător-cheie în soarta regimului preşedintelui Mubarak.

Vice-preşedintele Omar Suleiman a declarat că preşedintele i-a cerut să înceapă un dialog cu grupările politice din opoziţie ca parte a reformelor pe care guvernul le-a promis protestatarilor. Printre măsurile pe care administraţia egipteană se angajează să le adopte se numără şi o relaxare a restricţiilor pentru candidaţii la preşedinţia ţării.

Cu toate acestea, protestatarii nu acceptă o soluţie de compromis şi cer în continuare plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.