Acasă Uncategorized Chişinău: La mormântul lui Grigore Vieru: “A emanat numai dragoste, faţă de...

Chişinău: La mormântul lui Grigore Vieru: “A emanat numai dragoste, faţă de mamă, faţă de ţară, faţă de limbă, faţă de oameni”

DISTRIBUIȚI

98417 – 14022011 – “S-a născut în ziua în care sărbătorim dragostea, iar pe parcursul vieţii a emanat numai dragoste, faţă de mamă, faţă de ţară, faţă de limbă, faţă de oameni. Şi după plecarea lui în lumea celor drepţi, prin ceea ce a creat, în continuare emană dragoste”, a declarat prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, marţi, în ziua în care regretatul poet Grigore Vieru ar fi împlinit 76 de ani, transmite Romanian Global News.

Prezent la bustul poetului, de pe Aleea Clasicilor din Chişinău, premierul Filat şi-a amintit de calităţile lui Grigore Vieru de a privi lucrurile cu mare încredere şi o imensă toleranţă. „Emana pozitivism şi încredere că toate lucrurile se vor aşeza. Eu sper că prin ceea ce facem noi, lucrurile se vor aşeza aşa cum a vrut poetul”, a mai adăugat Filat.

Vlad Filat a menţionat că Vieru a scris simplu, viu şi omeneşte.

Ministrul Culturii, Boris Focşa, care, la fel, a depus flori la bustul lui Grigore Vieru, în dimineaţa zilei de marţi, a ţinut să menţioneze cât este de luminoasă ziua în care s-a născut Grigore Vieru. „În ziua de 14 februarie, a venit un om care nu a făcut altceva, decât să ne înveţe, prin exemplul său, să iubim tot ce ne în conjoară. Eu nu cunosc un alt poet care atât de simplu şi pe înţelesul tuturor ne aduce lucrurile de care suntem legaţi noi toţi”, a conchis Focşa.

La bustul poetului, copiii i-au adus jucării în loc de flori şi au recitat poezii scrise de marele Vieru.

Grigore Vieru a decedat pe 16 ianuarie 2009, în urma unui grav accident de circulaţie. Poetul a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chişinău. La înmormântare au asistat câteva zeci de mii de oameni. Chişinăul nu mai cunoscuse funeralii de asemenea proporţii de la înmormântarea soţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova, la ora 10.00 întreaga ţară ţinând un moment de reculegere. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.