Acasă Uncategorized În 2010, pompierii au salvat viața a peste 1.000 de copii

În 2010, pompierii au salvat viața a peste 1.000 de copii

DISTRIBUIȚI

 

98227 – 08022011 – Numărul persoanelor salvate de angajații IGSU în timpul intervențiilor la care au participat în 2010 depășește 5.000, aproape un sfert fiind copii. Potrivit bilanțului prezentat la 8 februarie current de colonelul Marcel Lucaciu, noul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în 2010 deși efectivele de pompieri sunt doar la 70% din necesar, activitatea în domeniul prevenirii situațiilor de urgență a fost eficientă anul trecut, aceasta în condițiile în care numărul de intervenții s-a apropiat de 200.000, media pe zi fiind de 508, în creștere cu 26% comparativ cu 2009. Pe tipuri de urgențe, cele mai multeții au vizat asistența medicală de urgență și descarcerare – 80%, incendii – 7%, arderi necontrolate – 3%, acțiuni pentru protecția comunităților – 3%, asitența persoanelor – 2% și alte situații de urgență – 5 procente. Principalele cauze ale producerii incendiilor au fost folosirea echipamentelor și instalațiilor improvizate, fumatul fără respectarea normelor, focul deschis, coșurile de fum defecte sau necurățate, precum și mijloacele de încălzire improvizate. 

 interven

Printre serviciile care au fost dezvoltate în 2010, colonelul Lucaciu a evidențiat  operaționalizarea celor 14 module ale serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare, numărul acestora fiind acum de 193  la nivelul întregii țări. Din cele peste 5.000 de acțiuni pentru protecția comunităților, 63 au fost effectuate pentru asigurarea măsuriloe de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulație, 930 pentru salvări de animale, 389 pentru protecția mediului și alte 3.773 de intervenții.

Din cele peste 10.000 de intervenții în situații de urgență, 18% au fost misiuni pirotehince, 47% acțiuni pentru înlăturarea efectelor inundațiilor și alunecărilor de teren, 4% intervenții ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase, 26% acțiuni pentru apărarea împotriva incendiilor pe timpul evenimentelor publice și 5% acțiuni pentru sprijin ethnic de protecție. Cu toate că gradul de asigurare pentru autospecialele de intervenție este de 73%, iar 87% din existentul de autospeciale pentru stingerea incendiilor are durata normată de utilizare depășită de cel puțin două ori, în 2010 timpul de răspuns la intervenții a scărut de la 15 la 14 minute, a subliniat colonelul Lucaciu.  

Șeful IGSU a evidențiat contribuția pompierilor la două mari intervenții din 2010, incendiile de la Dragonul Roșu și de la Maternitatea Giulești, precum și controbuția semnificativă a pompierilor la reducerea efectelor inundațiilor.

În ceea ce privește așteptările pentru 2011, colonelul Marcel Lucaciu a afirmat că speră într-o mai bună comunicare, o mai bună dotare a forțelor de intervenție, o mai bună operaționalizare a centrelor de coordonare și conducere în situații de urgență. De asemenea, important va fi și implicarea serviciilor voluntare de pompieri pentru situații de urgență în direcția informării și educării populației asupra riscurilor. Dând dovadă de fair-play, colonelul Marcel Lucaciu a apreciat contribuția predecesorului său, generalul Vladimir Secară (care nu a fost prezent la bilanțul activității pentru 2010), cel care până de curând a coordonat IGSU, mulțumindu-i pentru eforturile  depuse și dăruirea de care a dat dovadă cât timp s-a aflat la conducerea Inspectoratului. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.