Acasă Uncategorized Oradea: Ministrul Borbely: “România şi Ungaria au multe situri contaminate, fiind obligate...

Oradea: Ministrul Borbely: “România şi Ungaria au multe situri contaminate, fiind obligate să trateze cu mai mare atenţie această problematică”

DISTRIBUIȚI

98461 – 15022011 –Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, împreună cu Fazekas Sándor, ministrul Dezvoltării Rurale din Ungaria, au semnat marţi, la Oradea,  “Protocolul  celei de-a 8-a sesiuni a Comisiei Mixte Româno-Ungară în domeniul protecţiei mediului”. La eveniment au mai participat şi András Rácz, secretar de stat adjunct pentru Protecţia Mediului şi Conservarea Naturii din Ungaria, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor din România.

„Există o colaborare foarte bună între cele două ministere, atât la nivel instituţional, cât şi la nivel uman. Anul trecut am avut parte de situaţii foarte dificile, de inundaţii, iar partea ungară şi de accidentul ecologic de la Kolontár. În ambele cazuri ne-am ajutat reciproc, iar printr-o comunicare eficientă am reuşit să calmăm spiritele. La inundaţiile din Ungaria, România a acordat un sprijin de 500 mii de saci pentru nisip, iar la tragedia de la Kolontár Guvernul României a acordat 250 de mii de măşti de protecţie”, a declarat ministrul László Borbély.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat că perioada în care Ungaria deţine Preşedinţia UE este un moment prielnic pentru ambele ţări pentru a realiza multe proiecte comune.

„În ceea ce priveşte Strategia Dunării, o semnificaţie deosebită o are coordonarea în comun a Axei 5 privind managementul riscurilor de mediu. Acest moment este special pentru că tocmai astăzi, la Strasbourg, Parlamentul European dezbate etapele Strategiei Dunării. Sunt mândru că în anul 2008, am semnat cu ministrul omolog din Ungaria un memorandum privind Strategia Dunării, după care a urmat şi semnarea unui memorandum cu Bulgaria, iar după trei ani, la nivel european s-a realizat o Strategie a Dunării”, a adăugat ministrul Mediului şi Pădurilor.

Ministrul László Borbély a subliniat că „Strategia Dunării trebuie să însemne cât mai multe proiecte. Chiar în acest moment, Ministerul Mediului şi Pădurilor este partenerul lider în proiectul Danube FloodRisk, proiect de peste 6 milioane de Euro- finanţare FEDR, iar dintre cei 17 parteneri, 3 sunt din Ungaria”.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor, László Borbély a precizat că „deşi România se află printre primii în U.E în ceea ce priveşte semnarea contractelor, valoarea lor ridicându-se la 3,7 miliarde de euro, absorbţia efectivă este greoaie, ajungând doar la 100 de milioane de euro în acest moment. De aceeea este nevoie să învăţam din experienţa Ungariei în vederea îmbunătăţirii acestei situaţii.”.

Unul dintre elementele incluse în protocolul semnat marţi, la Oradea, vizează poluarea. În acest context, ministrul Mediului şi Pădurilor a declarat că „ambele ţări au multe situri contaminate, fiind obligate să trateze cu mai mare atenţie această problematică. Am alocat circa 170 de milioane de euro pentru decontaminarea siturilor poluate istoric, fiind vorba atât de bani europeni cât şi de bani de la Fondul pentru Mediu”.

În ceea ce priveşte ariile protejate, hotărârea de guvern aprobată în decembrie 2010 conţine toate prevederile necesare pentru administrarea în comun a Parcului Natural Cefa, rezultând o arie protejată transfrontieră de circa 13 mii de hectare.

În protocolul semnat de Comisia Mixtă Româno-Ungară în domeniul protecţiei mediului a figurat şi subiectul Roşia Montană. Ministrul László Borbély a precizat că „în luna ianuarie a fost transmis părţii ungare studiul de impact, s-a stabilit ca reprezentanţii din Ungaria să analizeze documentaţia şi, într-un timp rezonabil, să prezinte punctul de vedere. Noi vom respecta toate prevederile Uniunii Europene şi vom aplica cele mai bune practici. De asemenea, şi Ministerul Culturii trebuie să îşi expună poziţia în ceea ce priveşte siturile arheologice din zonă”.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a mai precizat că multe din punctele incluse în Protocolul Comisiei Mixte Româno-Ungară în domeniul protecţiei mediului vor figura pe ordinea de zi a şedinţei comune de guvern româno-ungare care, în opinia sa, trebuie organizată în prima jumătate a anului .

Fazekas Sándor, Ministrul Dezvoltării Rurale din Ungaria a mulţumit ministrului român al Mediului şi Pădurilor şi Guvernului României pentru ajutorul acordat în situaţiile de criză: „Pentru noi a contat foarte mult preocuparea României de a ne ajuta şi sprijini în această situaţie grea”. Ministrul ungar a reiterat propunerea părţii ungare de „a înfiinţa împreună un institut internaţional de Cercetare a Bazinului Tisa. Totodată lansez invitaţia pentru particparea la lucrările viitoare ale Comisiei Mixte”. Ministrul ungar a fost de acord şi cu propunerea ca unele punctele din protocol să fie incluse pe ordinea de zi a şedinţei de guvern comune româno-ungare.

Delegaţia condusă de cei doi miniştri a continuat cu vizita în teren, la secţiunea amenajată a malului Crişului şi demararea lucrărilor la următoarea secţiune. Valoarea lucrărilor se ridică la 2,5 milioane de lei, sumă alocată din Fondul pentru Mediu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.