Acasă Uncategorized Strasbourg: Corina Creţu cere susţinerea UE pentru independenţa Sudanului de Sud

Strasbourg: Corina Creţu cere susţinerea UE pentru independenţa Sudanului de Sud

DISTRIBUIȚI

98099 – 03022011- Corina Cretu, vicepresedinte al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, a pledat, in sesiunea plenara de la Bruxelles, pentru implicarea UE in rezolvarea problemei umanitare care ameninta sa submineze viitoarea independenta a Sudanului de Sud.

„Dupa patru decenii de razboi civil, soldat cu peste doua milioane de morti si patru milioane de refugiati, secesiunea Sudanului de Sud este un raspuns dat intolerantei etnice si religioase, in urma acordului din 2005 si a referendumului de acum o luna. Asupra aceastei separari partile au cazut de acord si sunt convinsa ca acest fapt va facilita primirea Sudanului de Sud in comunitatea internationala. Exista, insa, riscul unui efect de domino pe un continent traumatizat de razboaie cauzate de granitele artificiale mostenite din perioada coloniala”, a subliniat Corina Cretu, precizand ca urmatoarele sase luni, de tranzitie spre desprinderea deplina, sunt decisive pentru a contura parcursul viitor al noului stat.

Europarlamentarul roman a declarat ca acesta va trebui sa faca fata unor dificile provocari de ordin militar si strategic: rivalitatea violenta dintre fostii lideri militari ai miscarii secesioniste, imixtiunea unor militii, privatizarea securitatii interne, incidentele de la frontiera cu Sudanul musulman si problema impartirii cu acesta a veniturilor din petrol.

„Pe de alta parte, exista marea problema umanitara si cred ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice aici major, altfel ne vom confrunta cu un dezastru ce va alimenta instabilitatea in regiune. In Sudan, unu din 10 copii moare in primul an de viata si unul din 7 moare inainte sa implineasca varsta de 5 ani. Accesul la apa potabila si la servicii medicale este limitat, iar patru cincimi din populatie este analfabeta. Jumatate din populatia Sudului are sub 18 ani si, daca scapa din ghearele mortalitatii infantile, risca sa ajunga, din cauza saraciei si a lipsei de perspective, carne de tun in conflictele care pot submina independenta noului stat”, a declarat Corina Cretu. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.