Acasă Uncategorized Timişoara: Judeţul Timiş primeşte 5,7 milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere cu...

Timişoara: Judeţul Timiş primeşte 5,7 milioane de euro pentru proiecte transfrontaliere cu Serbia

DISTRIBUIȚI

98668 – 22022011 – Judeţul Timiş beneficiază de 5,7 milioane de euro din fonduri transfrontaliere pentru proiecte în cadrul unui program de cooperare între România şi Republica Serbia. Contractele de finanţare şi de cofinanţare aferente primului apel pentru propuneri de proiecte din cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră au fost semnate luni, la Timişoara.

            În cadrul Programului au fost depuse, în total, 167 de proiecte, 67 primind finanţare o finanţare totală de 17 milioane de euro. Acestea se regăsesc în judeţele Timiş, Caraş Severin şi Mehedinţi, transmite Administratie.ro.

            “Judeţul Timiş beneficiază de două programe de cooperare transfrontalieră pe finanţare IPA – unul cu Serbia şi unul cu Ungaria. Avem un proiect al Consiliului Judeţean şi proiecte ale diferitor alte entităţi. În momentul de faţă, noi avem un număr de 22 de proiecte care se adresează administraţiilor, sănătăţii şi intrevenţiilor în situaţii de urgenţă. Încercăm să aducem cât mai mulţi bani în judeţ, prin mai multe surse de finanţare”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc. Consiliul Judeţean Timiş a obţinut finanţare prin IPA împreună cu municipalitatea din Vîrşeţ (Serbia) pentru sistemul de monitorizare şi alarmare în caz de dezastre naturale. Iniţiativa a pornit din partea română, după inundaţiile dezastruoase din 2005, când peste 40.000 de hectare au fost inundate în Timiş, iar strategia vizează zonele limitrofe frontierei dintre România şi Serbia.

            “În 2005 am fost afectaţi de inundaţii, iar iniţiativa a pornit după ce zeci de mii de hectare s-au aflat sub apă. În acel moment am declanşat mai multe programe pe mai multe surse de finanţare – unul dintre acestea fiind cooperarea cu Serbia pentru alarmare de ambele părţi, în timp real, pentru a putea demara o intervenţie cât mai corectă şi rapidă în zonele limitrofe. Noul sistem este bazat pe IT şi online, valoarea lui fiind de 1,5 milioane de euro’, a menţionat Ostaficiuc. Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA), Componenta Transfrontalieră şi cofinanţat de Statele Partenere în Program: România şi Republica Serbia. Programul are scopul de a creşte competitivitatea economiei din zona de graniţă România-Republica Serbia şi îmbunătăţirea calităţii vieţii comunităţilor din zona de graniţă a ambelor ţări. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.