Acasă Uncategorized Turcia: Turcia ar putea suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană

Turcia: Turcia ar putea suspenda negocierile de aderare la Uniunea Europeană

DISTRIBUIȚI

98669 – 23022011 – Pentru a forţa Uniunea Europeană să pună capăt indeciziei sale în privinţa aderării Turciei, înalţi comentatori politici turci au declarat că ţara va urma o „politică de tensiune” şi ar putea chiar suspenda negocierile de aderare, ca iniţiativă pentru forţarea unei decizii asupra unei chestiuni aparent blocate.

„Procesul este în mod cert în stagnare, ca rezultat al problemelor interne ale UE şi al problemelor interne şi externe ale Turciei”, a declarat Basak Kale de la Universitatea Tehnică din Orientul Mijloci, citat de SETimes.

Turcia şi-a început discuţiile de aderare la UE în 2005. Deşi nu a dat încă nici un semn concret că ar renunţa, populaţia ţării pare să îşi piardă interesul faţă de UE, în special din 2002, când Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) a venit la putere.

Potrivit unui articol din 2 februarie al Heritage Foundation, la acel moment de acum nouă ani, 65% din cetăţenii turci sprijineau aderarea ţării la UE. În 2010, sprijinul pentru aderarea Turciei la UE a scăzut la 47%.

„Există o convingere copleşitoare în rândul politicienilor şi populaţiei din Turcia că Uniunea aplică <<standarde duble>>  în modul de a trata Turcia şi nu şi-a îndeplinit promisiunile”, a afirmat Dimitris Tsarouhas de la Universitatea Bilkent.

Cel puţin oficial, AKP rămâne dedicat continuării procesului de aderare la UE. Partidul singur nu poate fi învinuit pentru scăderea interesului faţă de UE. Unii experţi declară că Uniunea însăşi a îndepărtat Turcia. Mai sunt, de exemplu, şi liderii Franţei şi Germaniei, care se opun cu înverşunare aderării Turciei.

„Atunci când priviţi declaraţiile lui Merkel şi Sarkozy, veţi vedea de ce Turcia şi-a pierdut interesul faţă de UE”, a declarat Kale. Între timp, oboseala extinderii este un factor de partea UE, a adăugat el.

Un turc care priveşte cu un scepticism vădit aderarea Turciei este vicepremierul Ali Babacan, care a descris la un moment dat Uniunea Europeană ca pe un „club creştin”.

„Am crezut întotdeauna că UE este un proiect de pace amplu… dar apoi procesul de extindere s-a blocat pur şi simplu”, a declarat Babacan la Forumul Economic Mondial de la Davos, în 29 ianuarie. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.