Acasă Uncategorized Alba Iulia: Procesul primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a început cu o amânare

Alba Iulia: Procesul primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a început cu o amânare

DISTRIBUIȚI

99639 – 28032011 – Procesul in care primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, este judecat pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, a început luni la Tribunalul Alba cu o amanare, la cererea avocatului unui alt inculpat din dosar. Sedinta a durat mai putin de cinci minute, instanta admitand cererea formulata de unul dintre aparatori si stabilind un nou termen, pentru data de 9 mai. Primarul Gheorghe Falca a fost prezent luni in sala de judecata.

Procesul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, in dosarul ”Fabrica de Zahar”, a fost stramutat la Tribunalul Alba, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la cererea DNA Timisoara, de la Tribunalul Arad, cu mentinerea actelor indeplinite.

Procurorii DNA au dispus in 2007 trimiterea in judecata a primarului municipiului Arad, sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave.

Alaturi de Gheorghe Falca, in dosar mai sunt judecati Radu Gavril Vasil, director la Elecon Plus, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si Florica Mioara Popa, seful Serviciului Administrare patrimoniu din cadrul Primariei municipiului Arad, pentru savarsirea de infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinte deosebit de grave. Asupra bunurilor celor patru la fost luata masura aplicarii unui sechestru asigurator.

Conform rechizitoriului, procurorii au stabilit ca Gheorghe Falca ar fi primit de la Radu Vasil si Francisc Demeter, o casa avand o suprafata de 242 de metri patrati in zona ultracentrala a municipiului Arad, dandu-le in schimb un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 de metri patrati, diferenta valorica dintre cele doua imobile fiind de 111.550 de euro. Demeter si Vasil au vandut fostul apartament al lui Falca dupa trei saptamani, cu suma de 80.000 de euro.

Tranzactia a fost efectuata pentru ca ulterior, potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, edilul-sef al Aradului sa-i favorizeze pe cei doi, la obtinerea, la un pret subevaluat, a unui teren apartinand Consiliului Local al Municipiului Arad. In rechizitoriu, Falca este acuzat ca ar fi actionat pentru ca Vasil si Demeter sa dobandeasca un teren cu suprafata de 52.434 de metri patrati, situat in zona centrala a Aradului, teren pe care fusese amplasata vechea fabrica de zahar din municipiu.

Potrivit procurorilor, primarul Gheorghe Falca ar fi constituit, cu incalcarea prevederilor legale, o comisie de negociere al carei presedinte a fost numit pentru atribuirea acestui teren, din comisie facand parte, intre altii si Florica Popa.

Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilita la 838.944 de euro, suma cu care SC Elecon Plus SRL a cumparat terenul de la Consiliul Local Municipal Arad, iar dupa numai o zi de la incheierea tranzactiei, cumparatorii au vandut terenul cu 2.936.304 euro altei societati comerciale, realizand un castig de 2.097.360 de euro, suma cu care procurorii apreciaza ca a fost prejudiciat Consiliul Local Arad.

Intre timp, firma care a cumparat terenul de la SC Elecon Plus SRL l-a vandut unei companii care se ocupa de afaceri imobiliare, valoarea tranzactiei situandu-se in jurul a 17 milioane de euro. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.