Acasă Uncategorized Ankara: Uniunea “Caucazul Unit” prinde contur

Ankara: Uniunea “Caucazul Unit” prinde contur

DISTRIBUIȚI

99608 – 27032011 – Într-o măsură fără precedent, Turcia a elaborat o strategie referitoare la Georgia care va include călătoriile fără paşaport, a declarat un oficial administrativ publicaţiei SETimes. “Aceasta va fi o schimbare nemaipomenită pentru regiunea noastră”, a declarat preşedintele grupului de prietenie turco-georgian Celal Elbay. “La fel ca în UE, cetăţenii noştri vor putea călători în cealaltă ţară doar cu cărţi naţionale de identitate”.

Aşa-numitul proiect “Caucazul Unit” a fost discutat de ministrul turc de Externe Ahmed Davutoglu cu preşedintele georgian Mikheil Saakashvili luna trecută la Tbilisi. De atunci, Elbay şi echipa sa au vizitat Tbilisi de două ori pentru a da curs strategiei de iniţiative a Ankarei privitoare la integrarea economiilor celor două ţări. “Deschidem uşile una către cealaltă pentru a aduce pace, dezvoltare şi putere economică regiunii noastre”, a afirmat el. Georgia are relaţii istorice şi un comerţ înfloritor cu Turcia. Relaţia geopolitică precară a Georgiei cu Rusia este de asemenea un factor semnificativ în aceste calcule. Conform strategiei, Georgia propune unificarea alianţei dintre cele trei ţări din Caucazul de Sud şi Turcia. Ambiţiile Ankarei prevăd răspândirea iniţiativelor sale legate de Georgia în toată regiunea Caucazului pe viitor. “Turcia şi Georgia pot extinde cooperarea de tip mini-UE în regiune, prin implicarea celorlalte ţări vecine, însă această idee are nevoie de timp”, a declarat Sinan Ogan, preşedintele Centrului turc pentru Relaţii Internaţionale şi Analiză Strategică din Ankara, pentru SETimes. “Fără soluţionarea conflictului dintre Azerbaidjan şi Armenia, Uniunea Caucazului va eşua”. “În loc să se concentreze asupra unei viziuni care nu va fi realizabilă în viitorul previzibil, ar trebui alocată mai multă energie soluţionării conflictelor existente şi dezvoltării unor relaţii bilaterale mai productive în Caucazul de Sud”, a convenit Janusz Bugajski de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale. “Deşi ideea Uniunii Caucazului este admirabilă, va fi dificilă unificarea unei regiuni copleşite de conflicte interstatale, lupte separatiste şi un guvern rus băgăreţ care încearcă să exploateze disputele regionale pentru a-şi promova ambiţiile statale”, a declarat el.

“Turcia şi Georgia se bucură de de cooperare politică, de securitate, economică, energetică, în transporturi şi culturală, asociată unei politici de frontieră care va face ca paşapoartele să fie irelevante”, a afirmat John Sitilides, un strateg în afaceri guvernamentale de la Trilogy Advisors LLC din Washington.

Între aprofundarea cooperării şi simplificarea trecerii frontierei, pe de o parte, şi o uniune statală, pe de altă parte, este o diferenţă ca de la cer la pământ. “Naţiunile din Caucaz vor trebui să se ancoreze în structuri suverane mai sigure şi în relaţii instituţionale mai solide”, a adăugat el.

Directorul executiv al Centrului MIT pentru Studii Internaţionale, John Tirman, crede că Turcia ar trebui să depună eforturi pentru dezvoltarea relaţiilor economice deschise în Caucaz, însă o uniune politică nu va lua fiinţă în următorul deceniu, sau chiar niciodată. “Relaţiile diplomatice normale, zonele de comerţ liber şi soluţionarea problemelor nerezolvate trebuie să fie prioritare”, a afirmat el. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.