Acasă Uncategorized Arad: Lanţ de firme care au fraudat statul cu peste 1,1 milioane...

Arad: Lanţ de firme care au fraudat statul cu peste 1,1 milioane de euro prin rambursări de TVA

DISTRIBUIȚI

98937 – 04032011 – Comisarii secţiei Arad a Gărzii Financiare au identificat un lanţ de firme prin care s-au simulat activităţi economice cu scopul obţinerii ilegale de rambursare de TVA. Controlul a fost concentrat pe activitatea uneia dintre firme pentru care existau indicii că reprezintă un nod de reţea în cadrul grupului infracţional identificat. În urma verificărilor s-a constatat că sediul social al firmei în cauză era fictiv (imobilul este nelocuit şi se află într-o stare avansată de degradare, iar din acte a rezultat că sediul social declarat era oricum expirat din luna martie 2010).

De asemenea, s-a constatat că firma arădeană verificată a depus la organele fiscale, în anii 2009 şi 2010, documente din care reies numai livrări, nefiind înregistrată nicio achiziţie. Din  documentele furnizate de parteneri a reieşit că avea obligaţia să supravegheze lucrări de construcţii, să furnizeze forţa de muncă, materialele, instalaţiile şi echipamentele. Evidenţele fiscale indică însă faptul că firma arădeană nu a avut în perioada de referinţă niciun angajat, deci nu putea să-şi onoreze obligaţiile contractuale, cu atât mai mult cu cât nu a operat nicio achiziţie de materiale.

Mai multe elemente au condus la concluzia că operaţiunile comerciale erau simulate cu scopul de a depune la organul fiscal teritorial competent declaraţii cuprinzând informaţii fictive şi de a emite facturi fictive generatoare de TVA deductibil. Simultan s-a evitat şi plata altor obligaţii fiscale rezultate din activităţile înscrise, respectiv plata impozitului pe profit. Firma arădeană era în fapt “furnizorul” de documente justificative pentru celelalte firme din reţea. Totodată, această firmă se interpunea între beneficiarul final al lucrărilor şi executantul real, astfel încât să fie anulate obligaţiile fiscale datorate de societatea care a realizat efectiv lucrările.

Verificările care au urmat au scos la lumină o fraudă la TVA organizată între mai multe entităţi în vederea obţinerii rambursării de către stat a unei taxe care nu a fost niciodată achitată sau în vederea reducerii TVA datorate. Acest lanţ de firme activa în domeniul construcţiilor, fiind beneficiarul unor contracte publice cu diferite primării. Prejudiciul evaluat, rezultat din activitatea ilicită şi frauduloasă desfăşurată de firma arădeană este în sumă totală de  5.032.146 lei, adică de peste 1.100.000 euro, reprezentând TVA în sumă de  2.849.834 lei şi impozit pe profit în sumă de  2.182.312 lei. Totodată, Garda Financiară a sesizat organele de cercetare penală. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.