Acasă Uncategorized Bruxelles: Belgia, ţara cu cea mai lungă perioadă fără guvern oficial

Bruxelles: Belgia, ţara cu cea mai lungă perioadă fără guvern oficial

DISTRIBUIȚI

99703 – 30032011 – La 289 de zile de la alegerile generale, care au avut loc in luna iunie a anului trecut, Belgia nu are guvern, devenind astfel tara cu cea mai lunga perioada fara un executiv oficial. Aflata in mijlocul unei atmosfere de indiferenta, Belgia a depasit recordul celei mai lungi crize politice, detinut pana acum de Irak.

Guvernul interimar  al Belgiei, condus de Yves Leterme, un crestin-democrat flamand pare sa se bucure de aprecieri pentru activitatea sa. Guvernul a reusit sa adopte un buget pentru 2011 si, in ciuda mandatului sau limitat, a trimis avioane de vanatoare belgiene pentru a ajuta la aplicarea rezolutiei ONU din Libia, relateaza Euractiv.com

Cele mai sumbre scenarii, care au prezis un dezastru economic, din cauza carora s-a inregistrat o scadere a increderii investitorilor straini in Belgia, nu s-au materializat. Tara a rezistat crizei economice mai bine decat majoritatea vecinilor sai europeni si se asteapta la o crestere de 2% in 2011.

Presa belgiana nu pare sa fi acordat prea mare importanta acestui record. Majoritatea articolelor aparute in presa semnaleaza manifestatii organizate de studenti, nemultumiti de separatismul lingvistic.

In ciuda tensiunilor, protestele sporadice din ultima perioada nu au ajuns la nivelul celui din 23 ianuarie, care a strans aproximativ 15.000 de persoane pe strazile Bruxellului, la apelul a 30 de asociatii ale studentilor flamanzi si francofoni. Manifestarile au reunit mii de persoane la Anvers, Louvain, Bruxelles, Liege si Louvain-la-Neuve,

principalele orase universitare ale regatului.

Criza politica din Belgia s-a prelungit, insa nu este neobisnuita. Intre anii 1978-1979 oficializarea unui nou guvern a durat 106 zile, in 1987- 148 zile, iar in 2007, sapte luni au fost necesare pentru ca executivul oficial sa-si intre in functie.

Rivalitatea dintre politicieni a blocat sistemul inca din 13 iunie 2010. Cauza impasului este cererea de autonomie sporita a nationalistilor din Flandra, respinsa de partidele francofone.

Noua Alianta Flamanda, un partid nationalist, a castigat clar in regiunea vorbitoare de olandeza a Belgiei, in alegerile nationale de pe 13 iunie, deschizand astfel calea pentru delegarea mai multor puteri catre regiuni. Castigurile politice inregistrate in partea flamanda au fost insotite de o victorie a socialistilor in Valonia, unde se vorbeste franceza. Cele doua partide incepusera, atunci discutii pentru formarea unui guvern.

Alegerile au fost provocate de decizia liberalilor flamanzi Open-VLD de a parasi guvernul, in toiul unei dispute intre tabara franceza si cea olandeza, in legatura cu limitele zonei electorale din jurul capitalei bilingve, Bruxelles.

Regele Albert II i-a cerut primului-ministru Yves Leterme sa continue ca premier interimar pana la formarea unui nou guvern. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.