Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeană încurajează investiţiile trasfrontaliere pentru energia regenerabilă

Bruxelles: Comisia Europeană încurajează investiţiile trasfrontaliere pentru energia regenerabilă

DISTRIBUIȚI

99519 – 23032011 –  Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind sprijinul acordat proiectelor de investiţii transfrontaliere pentru construcţia de instalaţii pentru energia eoliană, geotermală, solară sau biomasă, cu precădere în cazul structurilor administrative de mici dimensiuni, şi pentru sprijinirea parteneriatelor de tip public-privat pentru realizarea de asemenea proiecte.

            Comisia precizează că, Directiva 2009/28/CE privind energiile din surse regenerabile stabileşte o serie de „mecanisme de cooperare” care permit statelor membre să conlucreze în vederea dezvoltării de surse de energie regenerabile şi a atingerii obiectivelor lor. Printre acestea se numără proiecte în comun, prin care un nou proiect de energie din surse regenerabile dintr-un stat membru poate fi cofinanţat de alt stat membru, iar producţia de energie care rezultă din acest proiect este împărţită între ţările participante. Schemele de sprijin comune sunt o altă formă posibilă de mecanism de cooperare, prin care două sau mai multe state membre convin să îşi armonizeze integral sau parţial schemele de sprijin pentru dezvoltarea de surse regenerabile de energie, se arată în răspunsul comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.

            Potrivit oficialului european, în comunicarea sa intitulată „Energia din surse regenerabile: progrese către obiectivul 2020” din 31 ianuarie 2011, Comisia încurajează cu fermitate statele membre să utilizeze mecanismele de cooperare prevăzute în Directiva privind energia din surse regenerabile, deoarece acestea permit statelor membre să îşi atingă obiectivele în mod rentabil.

Pentru a sprijini aceste eforturi, Comisia va lucra în continuare, în parteneriat cu statele membre, la implementarea directivei, pentru a analiza şi ameliora eficacitatea finanţării acordate de UE proiectelor de energie din surse regenerabile, continuând în acelaşi timp cooperarea cu instituţiile financiare în vederea ameliorării sprijinului european pentru investiţiile private în proiecte de energie din surse regenerabile, se mai spune în răspunsul comisarul Oettinger.

            Referitor la sprijinul Uniunii Europene acordat autorităţilor locale şi regionale, Comisia menţionează că, în cadrul Pactului primarilor (iniţiativă sprijinită de Comisie), 2 200 de oraşe s-au angajat până în prezent să îşi reducă emisiile teritoriale de CO2 cu cel puţin 20% până în 2020. Comisia sprijină semnatarii pactului prin finanţarea funcţionării Biroului Pactului Primarilor şi prin conectarea Programului Energie inteligentă – Europa (EIE) cu Pactul. Astfel, facilitatea ELENA, finanţată de EIE, oferă autorităţilor locale şi regionale granturi pentru a dezvolta investiţiile lor în energia durabilă şi pentru a le face rentabile. Până în prezent, pentru proiecte s-au alocat 20 milioane EUR, care ar trebui să ducă la investiţii de circa 1,4 miliarde euro, conform beneficiarilor.

Mai mult, un nou fond de investiţii este în curs de creare, care foloseşte fonduri PEER necheltuite de 146 milioane euro, corelate cu finanţarea BEI. Acest fond va furniza capital, garanţii şi finanţarea datoriilor autorităţilor publice şi entităţilor care acţionează în numele lor, pentru investiţiile acestora în energia durabilă, între care vor fi eligibile investiţiile în energia din surse regenerabile distribuită. Lansarea acestui fond este planificată pentru luna aprilie 2011, în cadrul Săptămânii europene a energiei durabile de la Bruxelles, se mai spune în scrisoarea Comisiei Europene.

În fine, fondurile planificate iniţial să fie alocate în cadrul politicii de coeziune 2007-2013 cu privire la energia din surse regenerabile au fost de aproximativ 4,8 miliarde euro, din care până în septembrie 2009 se alocaseră pentru proiecte 10,5%, mai menţionează comisarul Oettinger în răspunsul transmis deputatului român. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.