Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeană presează mediul de afaceri să mărească numărul femeilor cu...

Bruxelles: Comisia Europeană presează mediul de afaceri să mărească numărul femeilor cu funcţii de conducere

DISTRIBUIȚI

98847 – 02032011Mediul de afaceri european continuă să fie dominat de bărbaţi: numai unul din zece membri ai consiliilor de administraţie ale celor mai mari societăţi din Europa sunt femei şi în 97% din cazuri preşedintele consiliului de administraţie este un bărbat. Din studiile efectuate, reiese că societăţile în care numărul femeilor care deţin funcţii superioare de conducere este mai mare au performanţe mai bune decât cele a căror conducere este exclusiv masculină. Veniturile din exploatare ale acestor companii sunt mai mari şi ştiu mai bine să atragă talentele şi să îi înţeleagă pe clienţi. Valorificarea la maximum a talentului femeilor europene

 

 

 

 

 

 

 

în rândul forţei de muncă nu aduce beneficii doar întreprinderilor, ci şi economiei şi societăţii în ansamblul lor. Femeile reprezintă 60% din persoanele cu studii universitare, dar sunt în continuare reprezentate insuficient la nivelul care presupune atribuţii de luare a deciziilor economice.

La un summit special convocat marţi la Bruxelles, vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, s-a întâlnit cu preşedinţi şi directori ai consiliilor de administraţie ai unor companii cotate la bursă din zece ţări europene. Vicepreşedintele Reding a prezidat, împreună cu Gertrude Tumpel-Gugerell, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, reuniunea la care au participat liderii mediului de afaceri. S-a discutat despre modul în care poate fi sporit numărul femeilor care ocupă funcţii superioare de conducere şi s-a analizat dacă pentru a întreprinde cu rapiditate schimbări majore ar trebui să se recurgă la autoreglementare sau la reglementare separată. După amiaza, serviciile Direcţiei Generale pentru Justiţie din cadrul Comisiei au organizat pe aceeaşi temă o „mini audiere” cu partenerii sociali.

Reuniunea de marţi, la care a participat Comisia Europeană, liderii mediului de afaceri şi partenerii sociali, reprezintă primul pas spre îmbunătăţirea echilibrului dintre femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie şi la nivel de funcţii superioare de conducere în cele mai mari companii din Europa. Această problemă a fost ridicată iniţial în septembrie 2010, când Comisia Europeană, ca urmare a propunerii vice-preşedintelui Reding, a afirmat în “Strategia pentru egalitatea între femei şi bărbaţi” că „intenţionează să reflecteze la o iniţiativă cu obiective specifice pentru ameliorarea echilibrului între femei şi bărbaţi în procesul decizional”. Pe baza noilor cifre publicat marţi, Comisia a avut un schimb de puncte de vedere cu companiile şi partenerii sociali pentru a vedea ce măsuri au luat şi intenţionează să ia în viitorul apropiat pentru a îmbunătăţi echilibrul dintre femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie. În următoarele 12 luni, Comisia va monitoriza îndeaproape progresele înregistrate. După această perioadă, Comisia va analiza necesitatea întreprinderii unor măsuri suplimentare.

„Doresc să transmit un mesaj clar mediului de afaceri european: femeile sunt un atu în mediul de afaceri,” a afirmat vicepreşedintele Reding, comisarul UE pentru justiţie. „Trebuie să valorificăm toate persoanele talentate din societatea noastră pentru a ne asigura că economia Europei ia avânt. Acesta este motivul pentru care dialogul dintre Comisie şi partenerii sociali este atât de important. Consider că autoreglementarea ar putea aduce o schimbare pozitivă dacă este credibilă şi eficace în întreaga Europă. Cu toate acestea, voi reveni asupra acestei chestiuni peste un an. Dacă autoreglementarea nu dă rezultate, sunt pregătită să întreprind acţiuni suplimentare la nivelul UE.”, a adăugat Reding.

Conform noului raport privind echilibrul dintre femei şi bărbaţi în structurile de conducere ale companiilor, în medie femeile reprezintă 12% din numărul membrilor consiliilor de administraţie ale celor mai mari societăţi cotate la bursă din întreaga UE şi numai 3% din numărul preşedinţilor consiliilor de administraţie. Cifrele variază de la o ţară la alta, în Suedia şi Finlanda femeile reprezentând 26% din numărul membrilor consiliilor de administraţie, în timp ce în Malta doar 2%.

Chiar dacă progresele privind atingerea unui echilibru rezonabil (40% pentru fiecare sex) au fost lente, unele ţări înregistrează rezultate pozitive. Finlanda, Suedia, Olanda şi Danemarca au introdus coduri de administrare a întreprinderilor şi/sau carte cu caracter neobligatoriu care au dus la creşterea numărului femeilor în consiliile de administraţie. În Norvegia a fost introdusă deja legislaţie privind stabilirea de cote, legi similare fiind acum în curs de punere în aplicare în Franţa şi Spania. Astfel de legi sunt discutate în prezent în Olanda, Italia şi Belgia.

Promovarea unui grad mai mare de egalitate în procesul de luare a deciziilor este unul dintre obiectivele Cartei Femeilor, iniţiativă promovată de preşedintele José Manuel Barroso şi vice-preşedintele Reding în martie 2010. Comisia a dat apoi curs acestor angajamente prin adoptarea unei Strategii pentru următorii cinci ani privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, în septembrie 2010, strategie care include explorarea unor iniţiative al căror obiectiv precis este de a spori numărul femeilor care ocupă funcţii superioare de conducere care presupun atribuţii de luare a deciziilor economice.

Îmbunătăţirea echilibrului dintre femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie şi în conducerea întreprinderilor este importantă atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere al mediului de afaceri. În prezent, în Europa, numărul femeilor care au studii superioare este mai mare decât cel al bărbaţilor (59% faţă de 41%), însă carierele profesionale ale acestora rămân în urma celor ale bărbaţilor. Această mână de lucru calificată care este insuficient utilizată reprezintă un potenţial neexploatat pentru economie. În acelaşi timp, societăţile pot beneficia de pe urma creşterii numărului femeilor care ocupă funcţii superioare de conducere. Din studiile efectuate reiese că există o serie de legături puternice între echilibrul între femei şi bărbaţi şi performanţa în materie de creativitate, inovare, raportare financiară, audit şi controale interne. Societăţile care le oferă un mediu propice femeilor pot atrage mai mulţi clienţi de sex feminin şi mai multe femei talentate.

Raportul privind situaţia în 2010 a egalităţii între femei şi bărbaţi subliniază faptul că deşi, în general, tendinţele sunt pozitive, progresele sunt lente. Diferenţa dintre ratele încadrării în muncă a femeilor şi a bărbaţilor în UE s-a micşorat în 2009-2010 de la 13,3 la 12,9 puncte procentuale, iar rata încadrării în muncă a femeilor este în prezent de 62,5%. Cu toate acestea, ratele şomajului, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, au crescut din cauza crizei, tendinţa fiind în continuare ca numărul femeilor care lucrează fără normă întreagă să fie mai mare decât cel al bărbaţilor.

Lăsând deoparte piaţa muncii, femeile continuă să se ocupe de cea mai mare parte a sarcinilor de îngrijire. Participarea pe piaţa muncii a mamelor este cu 11,5 puncte procentuale mai mică decât în cazul femeilor fără copii, în timp ce rata de încadrare în muncă a taţilor este cu 8,5 puncte procentuale mai mare decât cea a bărbaţilor fără copii. Provocarea pe care o reprezintă capacitatea de a reconcilia viaţa profesională, familială şi privată este una dintre numeroasele cauze ale diferenţei de salarizare dintre femei şi bărbaţi: femeile din UE câştigă în medie cu 17,5% mai puţin decât bărbaţii, neînregistrându-se vreo diminuare a diferenţei de salarizare a femeilor şi bărbaţilor în ultimii ani. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.