Acasă Uncategorized Bruxelles: Comisia Europeană vrea sistem unic de calculare a bazei de...

Bruxelles: Comisia Europeană vrea sistem unic de calculare a bazei de impozitare pentru firme

DISTRIBUIȚI

99296 – 17032011 –  Comisia Europeană a propus miercuri un sistem comun de calculare a bazei de impozitare pentru companiile care îşi desfăşoară activitatea în UE. Scopul acestei propuneri este de a reduce semnificativ costurile administrative şi de conformare la reguli, precum şi incertitudinile juridice cu care se confruntă în prezent firmele din UE care, pentru stabilirea profiturilor lor impozabile, trebuie să se conformeze dispoziţiilor a 27 de sisteme naţionale diferite. Obiectivul bazei fiscale consolidate comune a companiilor (CCCTB) propuse de Comisie este ca societăţile să beneficieze de un sistem de „ghişee unice” pentru transmiterea declaraţiilor fiscale şi să îşi poată consolida astfel toate profiturile şi pierderile înregistrate pe tot teritoriul UE. Statele membre îşi vor păstra integral dreptul suveran de a stabili o rată proprie a impozitului pe profit. Comisia estimează că CCCTB va permite societăţilor din întreaga UE să economisească anual 0,7 de miliarde de euro prin reducerea costurilor de conformare şi 1,3 de miliarde de euro prin procesul sus-menţionat de consolidare. În plus, societăţile care doresc să se extindă transfrontalier vor putea astfel economisi până la 1 miliard de euro. De asemenea, CCCTB va face piaţa UE să fie mult mai atractivă pentru investitorii străini.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, a declarat: „Datorită CCCTB, activitatea economică din UE va deveni mai simplă, mai ieftină şi mai convenabilă şi va permite IMM-urilor care doresc acest lucru să se extindă şi pe pieţele altor ţări. Propunerea de astăzi este bună atât pentru mediul de afaceri, cât şi pentru competitivitatea globală a UE.”

Atunci când vine vorba de impozitul pe profit, piaţa unică se confruntă încă cu obstacole serioase în desfăşurarea activităţii întreprinderilor. Cele ce operează transfrontalier trebuie să respecte până la 27 de seturi diferite de reguli pentru calcularea bazei lor fiscale şi trebuie să lucreze cu până la 27 de administraţii fiscale diferite. În plus, se confruntă cu un sistem extrem de complex de stabilire a modului de impozitare a tranzacţiilor intra-grup (preţurile de transfer) şi nu-şi pot compensa pierderile suferite într-un stat membru prin profiturile realizate într-un altul. Ca urmare, firmele mai mari se confruntă cu costuri şi complicaţii enorme, în timp ce întreprinderile mai mici sunt adesea descurajate în ce priveşte extinderea în interiorul UE.

CCCTB vizează eliminarea acestor probleme, oferind companiilor un set unic de reguli de calculare a bazei fiscale şi posibilitatea de a transmite o singură declaraţie fiscală consolidată unei singure administraţii pentru întreaga activitate desfăşurată pe teritoriul UE. Pe baza acestei declaraţii fiscale unice, baza de impozitare a companiei ar urma să fie mai apoi repartizată între statele membre în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, potrivit unei formule specifice. Această formulă va lua în considerare trei factori: activele, forţa de muncă şi vânzările. După repartizarea bazei fiscale, statele membre vor fi autorizate să-şi impoziteze cota-parte din aceasta în funcţie de propria lor rată de impozit pe profit. În cadrul CCCTB, statele membre vor continua să-şi stabilească propria rată de impozit pe profit la nivelul pe care îl consideră adecvat, acest lucru fiind prerogativa lor naţională.

CCCTB urmează să fie opţional pentru companii, respectiv cele care consideră că ar putea avea de câştigat de pe urma unui sistem armonizat la nivelul UE pot să opteze pentru integrarea în CCCTB, în timp ce celelalte îşi pot continua activitatea în cadrul sistemelor naţionale.

CCCTB este considerată o iniţiativă importantă a Comisiei Barroso II în contextul Strategiei Europa 2020. Acest proiect a fost menţionat şi într-o serie de documente strategice importante care vizează eliminarea obstacolelor din cadrul pieţei unice şi stimularea creşterii economice şi creării de locuri de muncă în UE. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.