Acasă Uncategorized Bruxelles: Corina Creţu: “Romii trebuie să-şi asume partea de responsabiltate pentru a-şi...

Bruxelles: Corina Creţu: “Romii trebuie să-şi asume partea de responsabiltate pentru a-şi schimba condiţia”

DISTRIBUIȚI

99084 – 09032011Europarlamentarul PSD Corina Cretu a atras atentia, in plenul Parlamentului European, asupra discrepantei dintre strategiile pentru imbunatatirea situatiei romilor din UE si rezultatele concrete modeste. „Cel mai puternic instrument pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor este educaţia”, a declarat Corina Cretu, pledand, de asemenea, pentru stimularea colaborarii acestei comunitati, care trebuie sa-si asume partea de responsabilitate pentru a-si schimba in bine conditia.

„Formal, nici unul dintre statele membre nu are obstacole legislative sau politici discriminatorii, implicite sau explicite, care să-i privească pe romi. Totusi, forme de discriminare există, daca ne raportam la valorile declarate şi asumate de UE. Exista, trebuie sa recunoastem, de asemenea, diferenţe culturale, care par uneori ireconciliabile si cred ca, dincolo de orice altă politică destinată integrării sociale, cel mai puternic instrument pentru îmbunătăţirea situaţiei aceste comunitati este educaţia”, a subliniat vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European.

Corina Cretu a declarat, in cadrul dezbaterii consacrate strategiei europene pentru integrarea romilor, ca trebuie tinut cont de particularităţile acestei etnii, particularitati care se află, nu de putine ori, la originea problemelor lor. „România, de exemplu, a implementat mecanisme de discriminare pozitivă, inclusiv rezervarea unor locuri speciale în licee şi facultăţi. Cu toate acestea, descurajant de multe locuri de acest fel, finantate din bani publici, au rămas neocupate”, a precizat europarlamentarul social-democrat.

Corina Cretu a subliniat ca, pe langa măsurile propuse în raportul discutat si care trebuie puse în practică de catre toate guvernele ţărilor membre, „este nevoie de colaborarea comunitatii rome, care trebuie să-şi asume responsabilitatea de a-şi schimba în bine condiţia”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.