Acasă Uncategorized Bruxelles: Finanţare de la Bruxelles pentru proiecte de mediu

Bruxelles: Finanţare de la Bruxelles pentru proiecte de mediu

DISTRIBUIȚI

98846 – 02032011Comisia Europeană a lansat cea de-a cincea campanie de selecţie a propunerilor de proiecte LIFE+. Bugetul alocat României este de aproximativ 11,5 milioane de euro, disponibil finanţării proiectelor care se înscriu pe cele trei componente ale programului: natură şi biodiversitate, politici şi guvernare de mediu şi informare şi comunicare.

Proiectele LIFE+ Natură şi biodiversitate vizează ameliorarea stării de conservare a unor specii şi habitate pe cale de dispariţie, contribuind la implementarea Directivelor „Păsări” şi „Habitate” ale UE şi a reţelei Natura 2000, precum şi la realizarea obiectivului UE de stopare a pierderii biodiversităţii. Rata maximă de cofinanţare poate ajunge până la 75% pentru speciile şi habitatele prioritare, însă, în mod normal, este de 50%.

Componenta LIFE+ Politică şi guvernanţă în materie de mediu promovează proiecte inovatoare sau proiecte-pilot care contribuie la dezvoltarea de strategii, tehnologii, metode şi instrumente în numeroase domenii, inclusiv cele ale aerului, apei, deşeurilor, climei, solului şi agriculturii. Această componentă a programului LIFE+ promovează, de asemenea, proiecte care vizează ameliorarea implementării legislaţiei UE în materie de mediu, crearea bazei de cunoştinţe a politicilor de mediu şi dezvoltarea surselor de informaţii în domeniu prin activităţi de monitorizare (inclusiv monitorizarea pădurilor). Proiectele pot beneficia de cofinanţare în proporţie de maximum 50%.

Proiectele LIFE+ Informare şi comunicare  vizează campaniile de comunicare şi sensibilizare cu privire la aspecte legate de mediu, protecţia naturii şi de conservarea biodiversităţii, precum şi la prevenirea incendiilor forestiere (campanii de sensibilizare, formare specifică).

Ghidurile publicate de Comisia Europeană şi formularul de aplicare necesare completării propunerilor de proiecte pentru sesiunea 2011 pot fi găsite şi pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Sesiunea de proiecte LIFE+ 2011 prezintă un calendar strict al proiectelor,  în care data de 18 iulie 2011 este data limită de depunere a proiectelor la Autoritatea Naţională pentru LIFE+ reprezentată de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Pentru proiectele propuse în 2011, cel mai optimist termen la care acestea pot debuta este 1 iunie 2012. Se va ţine cont de acest aspect atunci când se va stabili calendarul de implementare al propunerilor de proiecte.

Regulamentul (CE) nr. 614/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 mai 2007 privind Instrumentul financiar pentru mediu (LIFE+) nu finanţează măsurile care intră sub incidenţa criteriilor de eligibilitate şi al domeniului principal de aplicare al altor instrumente financiare comunitare, printre care Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, Programul Cadru pentru competitivitate şi inovaţie, Fondul european pentru pescuit şi cel de-al Şaptelea Program cadru pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative şi Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

Potenţialii aplicanţi ai proiectelor LIFE+ trebuie să verifice complementaritatea acţiunilor propuse cu acţiunile celorlalte instrumente financiare comunitare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.