Acasă Uncategorized Bruxelles: Încep să dea roade eforturile statelor membre de a transforma piaţa...

Bruxelles: Încep să dea roade eforturile statelor membre de a transforma piaţa internă în realitate

DISTRIBUIȚI

99423 – 21032011 – Conform ultimului tablou de bord al pieţei interne realizat de Comisia Europeană, în pofida contextului actual dificil, statele membre continuă să înregistreze rezultate bune în transpunerea în legislaţia naţională a normelor privind piaţa internă. În medie, 0,9% din directivele referitoare la piaţa internă al căror termen de punere în aplicare a expirat nu au fost încă transpuse în legislaţia naţională, procent care a rămas stabil în ultimele şase luni. Acest lucru înseamnă că statele membre încă respectă, dar numai la limită, procentul-ţintă de 1,0% stabilit de şefii de stat şi de guvern în 2007. În ultimele 12 luni, statele membre au reuşit, de asemenea, să reducă cu aproape 40% timpul mediu suplimentar necesar pentru transpunerea unei directive comunitare în legislaţia naţională. În ce priveşte aplicarea legislaţiei UE, numărul cazurilor de încălcare a scăzut cu 11% comparativ cu semestrul trecut. Grecia, Portugalia şi Luxemburg şi-au diminuat considerabil întârzierile, în timp ce Malta continuă să înregistreze pe ansamblu cele mai bune rezultate. În acest tablou de bord al pieţei interne se subliniază reuşitele măsurilor naţionale luate de statele membre.

Michel Barnier, comisarul pentru piaţa internă şi servicii, a precizat în legătură cu acest subiect: „În pofida dificultăţilor economice cu care se confruntă în prezent, mă bucur să constat că guvernele statelor membre îşi continuă eforturile în vederea respectării termenelor de transpunere a normelor privind piaţa unică în legislaţiile naţionale. Chiar şi unele dintre ţările cel mai grav afectate de criză nu au recurs la protecţionism, continuând să respecte normele pieţei unice. Acest lucru demonstrează ferm şi chiar întăreşte convingerea că Europa are nevoie de o piaţă unică funcţională: ea este şi va rămâne sursa noastră de creştere economică durabilă.”

Implementarea directivelor privind piaţa internă – Deficitul mediu de transpunere a directivelor UE – procentul de directive privind piaţa internă care nu au fost transpuse în legislaţia naţională în termenele prevăzute – de către cele 27 de state membre a rămas stabil, situându-se la 0,9%. Numărul total de state membre care au atins procentul-ţintă de 1% în ceea ce priveşte deficitul de transpunere a crescut de la 18 la 20. În total, şase din cele 20 de state membre care respectă obiectivul de 1% şi-au îmbunătăţit sau şi-au menţinut deficitul de transpunere în comparaţie cu semestrul precedent: Malta, Irlanda, Portugalia, Grecia, Luxemburg şi Letonia. Aceste state au dovedit că, în pofida perioadei dificile, este încă posibilă menţinerea sau ameliorarea rezultatelor obţinute în ceea ce priveşte transpunerea. Grecia, Portugalia şi Luxemburg au făcut cele mai multe progrese, înregistrând cele mai bune rezultate ale lor de până acum. Cu numai şase luni în urmă, ele aveau cel mai ridicat deficit de transpunere din UE (2,4%, 2,1% şi respectiv 1,5%). Este o realizare importantă faptul că aceste trei state membre au reuşit să îşi reducă semnificativ deficitul de transpunere şi să atingă astfel pentru prima dată procentul-ţintă de 1% . Statul membru cel mai performant în materie de transpunere a directivelor este din nou Malta, în cazul căreia numai două directive urmează încă a fi transpuse. n schimb, şapte state membre se situează deasupra procentului-ţintă de 1%: Austria, Republica Cehă, Estonia, Cipru, Ungaria, Polonia şi Italia. Italia şi-a dublat deficitul de la 1,1% la 2,1% şi înregistrează în prezent cel mai ridicat deficit de transpunere dintre toate cele 27 de state membre. Cu un an în urmă, statele membre aveau, în medie, întârzieri în transpunerea directivelor de nouă luni peste termenul de transpunere. Având în vedere această situaţie, Comisia a cerut tuturor statelor membre să se axeze pe necesitatea reducerii întârzierilor. În prezent, statele membre au reuşit să reducă la nivelul UE perioada medie de întârziere în transpunere la 5,8 luni, adică cu aproape 40%.

Încălcarea legislaţiei UE – Numărul total al procedurilor de constatare a încălcării legislaţiei cu privire la piaţa internă a scăzut cu 11% în comparaţie cu semestrul precedent. În ultimii ani, Comisia a introdus o serie de mecanisme alternative de soluţionare a problemelor şi de tratare a plângerilor care au avut un efect considerabil asupra diminuării menţionate. Cele mai multe cazuri de încălcare se constată, în continuare, în domeniile „impozitare” şi „mediu”. În prezent, în UE, numărul mediu de proceduri de constatare a încălcării legislaţiei se ridică la 40 de cauze per stat membru, în comparaţie cu 46 de cauze în semestrul precedent. Belgia continuă să înregistreze cel mai ridicat număr de proceduri privind încălcarea legislaţiei UE, urmată de Grecia şi Italia. Perioada medie necesară pentru soluţionarea procedurilor de încălcăre a continuat să scadă uşor pentru UE15, însă a crescut în ţările din UE12. Deşi au obligaţia de a lua măsuri imediate, statele membre întârzie foarte mult –în medie peste 18 luni – să se conformeze hotărârilor Curţii de Justiţie a UE. Cele mai mari întârzieri le înregistrează Irlanda, unde aplicarea hotărârilor Curţii durează în medie circa 25 de luni. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.