Acasă Uncategorized Bruxelles: Instrumente ale UE de promovare a spiritului antreprenorial în rândul femeilor...

Bruxelles: Instrumente ale UE de promovare a spiritului antreprenorial în rândul femeilor din zonele rurale

DISTRIBUIȚI

99474 – 22032011 – Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind programele avute în vedere pentru a stimula şi încuraja femeile întreprinzătoare din mediul rural.

            Comisia precizează că, politica de dezvoltare rurală a Uniunii Europene oferă mai multe instrumente de promovare a spiritului antreprenorial în rândul femeilor din zonele rurale. Conform abordării lor strategice, pe baza unei analize SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats – puncte tari, puncte slabe, oportunităţi, ameninţări) şi având în vedere anumite nevoi bine identificate, statele membre pot acorda prioritate, în rândul celor mai calificate proiecte, acelora care îmbunătăţesc accesul femeilor la măsurile de dezvoltare rurală, se arată în răspunsul comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.

            Potrivit oficialului european, o posibilitate este folosirea măsurilor „instalarea tinerilor agricultori” şi „sprijin pentru înfiinţarea şi dezvoltarea microîntreprinderilor”. Pe lângă aceasta, crearea fondurilor de garantare poate fi finanţată în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin acţiuni de inginerie financiară. Acesta poate fi un mod de a ajuta femeile să depăşească obstacole specifice pentru accesarea unui credit.

Pe lângă cele de mai sus, formarea vocaţională se numără printre alte acţiuni care pot fi finanţate de politica de dezvoltare rurală a UE şi special direcţionate către femeile fermier şi către femeile din mediul rural, atunci când sunt justificate în programul de dezvoltare rurală, se mai spune în răspunsul Comisiei Europene.

Formarea vocaţională şi sprijinirea spiritului antreprenorial în rândul femeilor pot fi de asemenea realizate în cadrul abordării „Leader” a dezvoltării rurale, care poate implica proiecte individuale concepute şi executate de parteneriate locale pentru rezolvarea unor probleme locale specifice. Reţeaua europeană de dezvoltare rurală şi reţelele naţionale care o compun pot fi folosite pentru a identifica şi face schimb de alte exemple de măsuri / scheme / strategii locale sau proiecte individuale care promovează spiritul antreprenorial în rândul femeilor din zonele rurale. Nu în ultimul rând, în cadrul măsurii de dezvoltare rurală „servicii de bază” pot fi sprijinite facilităţi sociale precum centrele de zi pentru copii sau pentru persoanele în vârstă, pentru a ajuta femeile să împace viaţa de familie cu muncă, mai menţionează comisarul Cioloş în răspunsul transmis deputatului român. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.