Acasă Uncategorized Bruxelles: Majoritatea europenilor sunt dispuşi la compromisuri în favoarea transportului ecologic

Bruxelles: Majoritatea europenilor sunt dispuşi la compromisuri în favoarea transportului ecologic

DISTRIBUIȚI

99570 – 25032011 – Majoritatea europenilor sunt dispuşi să facă unele compromisuri cu privire la preţul şi caracteristicile autoturismelor pe care le deţin pentru a reduce emisiile nocive, conform unui studiu recent.

Un sondaj Eurobarometru realizat în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene arată că în jur de două treimi dintre utilizatorii de autoturisme din UE declară că ar fi gata să accepte un compromis cu privire la viteza maşinii pentru a reduce emisiile. De asemenea, majoritatea conducătorilor auto (53 %) sunt de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu noi scheme de taxare, în funcţie de utilizarea efectivă a vehiculelor lor. Deşi majoritatea utilizatorilor optează pentru autoturism pentru că este practic, aproape trei sferturi dintre cetăţenii UE intervievaţi (71 %) au răspuns că ar fi dispuşi să utilizeze mai frecvent transportul în comun dacă ar putea cumpăra un singur tip de bilet care să fie valabil pentru toate mijloacele de transport.

Vicepreşedintele Siim Kallas, comisarul responsabil pentru domeniul transportului, a afirmat: „Rezultatele acestui studiu reprezintă un stimulent extraordinar pentru eforturile UE de a face sectorul transporturilor mai durabil. Ele demonstrează faptul că cetăţenii înţeleg miza acestui demers şi doresc să îşi aducă contribuţia la reducerea impactului acestuia asupra mediului. Iniţiativele inteligente, precum schemele Pay-As-You-Drive („plăteşti cât conduci”) şi biletele unice care să fie valabile pentru toate mijloacele de transport în comun, se bazează pe cele mai moderne tehnologii şi permit cetăţenilor să îşi aleagă mijloacele de transport în cunoştinţă de cauză”.

Compromisurile care trebuie făcute pentru ca utilizarea autoturismului să fie mai ecologică – Majoritatea utilizatorilor de autoturisme intervievaţi (66 %) au afirmat că ar putea accepta un compromis privind dimensiunea maşinii pentru a reduce emisiile, iar 62 % dintre ei unul în ce priveşte autonomia maşinii, adică distanţa care poate fi parcursă fără nevoia de a realimenta sau de a reîncărca. Peste jumătate (60 %) dintre cetăţeni ar fi, de asemenea, dispuşi să plătească mai mult pentru autoturismul lor dacă acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor.

Susţinerea schemelor de taxare în funcţie de utilizarea efectivă a autoturismelor – Jumătate dintre cetăţenii UE au afirmat că ar fi de acord cu înlocuirea actualelor scheme de taxare pentru autoturisme cu unele noi care să ţină cont de utilizarea efectivă a acestora. Astfel de scheme se bucură de susţinere şi mai mare în rândul conducătorilor auto, 53 % dintre aceştia fiind de acord cu înlocuirea schemelor existente de taxare.

Modalităţi de a încuraja conducătorii auto să utilizeze şi alte mijloace de transport – Cetăţenii care se deplasează zilnic cu autoturismul propriu au fost întrebaţi ce i-ar putea convinge să utilizeze şi alte mijloace de transport. În jur de două treimi dintre aceştia (65 %) au răspuns că ar fi dispuşi să ia în considerare această opţiune dacă ar fi mai facil schimbul între mijloacele de transport, 52 % ar fi tentaţi să facă acest lucru dacă ar exista o mai bună informare (online) cu privire la orarele mijloacelor de transport, pentru 47 % transportul în comun ar fi o opţiune dacă staţiile ar fi mai atractive, iar 38 % ar dori să aibă posibilitatea de a cumpăra bilete online.

Interes deosebit pentru introducerea biletului unic valabil pentru toate mijloacele de transport  – Aproape trei sferturi dintre cetăţenii UE (71 %) spun că ar fi dispuşi să utilizeze transportul în comun mai frecvent dacă ar putea cumpăra un singur tip de bilet care să fie valabil pentru toate mijloacele de transport, această idee bucurându-se de o susţinere deosebită şi din partea conducătorilor auto (66 %).

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 25.570 de cetăţeni din toate cele 27 de state membre, la cererea Direcţiei Generale pentru Mobilitate şi Transport. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.