Acasă Uncategorized Bruxelles: NATO a anunţat oficial preluarea comezii asupra operaţiunilor militare din Libia

Bruxelles: NATO a anunţat oficial preluarea comezii asupra operaţiunilor militare din Libia

DISTRIBUIȚI

99618 – 28032011 –  NATO a decis sa preia comanda tuturor operatiunilor militare in Libia, a anuntat duminica un oficial al Aliantei, dupa o reuniune a celor 28 de ambasadori ai tarilor membre, anunta AFP. Alianta a sprijinit pana acum embargoul impus asupra armelor in zona Mediteraneana si asupra zborurilor deasupra Libiei. Conducatorul operatiunilor militare NATO in Libia va fi generalul canadian Charles Bouchard. „Aliatii NATO au decis sa preia intreaga operatiune militara in Libia. Scopul nostru este de a proteja civilii si zonele populate de civili, aflate sub amenintarea regimului Gaddafi. NATO va pune in aplicare toate aspectele legate de rezolutia ONU.

 

 

 

 

 

 

 

Nimic mai mult, nimic mai putin”, a declarat secretarul general Anders Fogh Rasmussen, citat de Reuters.

Decizia a fost intarziata de dezacordurile dintre membrii NATO, Franta si Turcia privind controlul politic al misiunii. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a vrut sa limiteze responsabilitatea NATO referitoare la coordonarea campaniei aeriane, in timp ce controlul politic a ramas in mainile membrilor coalitiei.Turcia, in schimb a vrut sa fie capabila sa utilizeze dreptul de veto pentru a limita operatiunile aliate impotriva Libiei si pentru a evita victime in randul civililor musulmani.

NATO acceptase anterior sa-si asume responsabilitatea pentru aplicarea embargoului asupra armelor destinate Libiei, atribuind nave si avioane acestei misiuni, iar cei 28 de ambasadori ratificand astfel planuri militare pentru participarea la zona de interdictie aeriana.

Alianta Nord Atlantica s-a pregatit pentru operatiuni de control a zonei de restrictie aeriana deasupra Libiei care sa dureze 90 de zile, dar ar putea sa scurteze perioada daca este necesar, a declarat un oficial al aliantei, referitor la o misiune ce urmeaza sa inceapa saptamana viitoare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.