Acasă Uncategorized Bruxelles: Pachet nou de măsuri anticriză pentru statele UE

Bruxelles: Pachet nou de măsuri anticriză pentru statele UE

DISTRIBUIȚI

99577 – 25032011 – Un pachet amplu de măsuri împotriva crizei datoriilor, care include consolidarea unui fond de susţinere a ţărilor din zona euro, a fost adoptat, noaptea trecută de şefii de state şi de guverne din Uniunea Europeană (UE), transmite AFP.

Acordul, care vine într-un moment în care Portugalia pare să se îndrepte spre un pachet de ajutor financiar extern, a fost posibil datorită unui compromis făcut să răspundă condiţiilor Germaniei. Berlinul a cerut reeşalonarea cotizaţiilor Germaniei la viitorul mecanism de sprijinire a uniunii monetare.

Liderii europeni au stabilit joi că, prin fondurile de sprijin, vor putea fi cumpărate direct datorii ale statelor aflate în dificultate, în schimbul unui program strict de reducere a cheltuielilor.

Printre alte elemente ale dispozitivului anticriză se numără o disciplină bugetară comună mai strictă, teste severe de rezistenţă pentru sectorul bancar şi un „pact pentru euro”, care promovează reforme economice, limitarea datoriei, moderarea salariilor şi convergenţa politicilor fiscale.

„Am adoptat un pachet complet de măsuri economice. Diferitele elemente ale proiectului au fost fixate, după mai multe luni de negocieri”, a declarat preşedintele UE, Herman Van Rompuy.

Fondul de sprijin pentru statele din zona euro aflate în dificultate, înfiinţat anul trecut, a fost majorat de la 250 de miliarde de euro la 440 de miliarde de euro. Rezolvarea problemei asigurării finanţării suplimentare a fost amânată pentru luna iunie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.