Acasă Uncategorized Bruxelles: Sabin Cutaş cere revizuirea Sistemului generalizat de preferinţe tarifare

Bruxelles: Sabin Cutaş cere revizuirea Sistemului generalizat de preferinţe tarifare

DISTRIBUIȚI

99558 – 24032011 – Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a cerut, miercuri, atât o adaptare imediată a „Sistemului generalizat de preferinţe” (SGP) la dispoziţiile Tratatului de la Lisabona, cât şi o revizuire generală a regulamentului pe viitor, care sa aibă în vedere, printre altele, acordarea de asistenţă tehnică ţărilor beneficiare. Declaraţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind „Preferinţele tarifare generalizate”.

Prin intermediul SGP, Uniunea Europeană acordă tarife preferenţiale ţărilor în curs de dezvoltare. Acest sistem a fost creat pentru a impulsiona creşterea exporturilor, industrializarea şi accelerarea creşterii economice în aceste state.

„Subliniez faptul că propunerea Comisiei Europene nu reprezintă reforma „Sistemului generalizat de preferinţe” cerută de Parlamentul European în Rezoluţia sa din 5 iunie 2008, ci doar o prelungire a actualului set de reguli”, a declarat Sabin Cutaş.

„Împărtăşesc prin urmare părerea raportorului cu privire la necesitatea revizuirii imediate a acestui regulament, conceput în 2008 şi a adaptării lui la dispoziţiile Tratatului de la Lisabona, intrat ulterior în vigoare. Prin intermediul acestui Tratat, Parlamentul European beneficiază de noi competenţe în domeniul comerţului şi trebuie să aibă un cuvânt de spus privind criteriile de eligibilitate, lista ţărilor beneficiare şi retragerea temporară a preferinţelor SGP”, a menţionat eurodeputatul român.

„Pe viitor, va fi nevoie de o revizuire generală a regulamentului, care să urmărească o mai bună implicare a ţărilor beneficiare în procesele de reformă care le privesc, acordarea de asistenţă tehnică pentru dezvoltarea capacităţii lor instituţionale şi revizuirea şi armonizarea regulilor de origine”, a conchis Cutaş. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.