Acasă Uncategorized Bruxelles: Standarde UE obligatorii pentru o mai bună integrare a celei mai...

Bruxelles: Standarde UE obligatorii pentru o mai bună integrare a celei mai mari minorităţi din Europa

DISTRIBUIȚI

99082 – 09032011Cele 10-12 milioane de persoane de origine romă ar trebui să beneficieze de standarde minime la nivel UE pentru a avea un acces mai facil la locuri de muncă, educaţie, locuinţe şi servicii medicale, potrivit deputaţilor europeni. Rezoluţia PE, care încearcă să influenţeze viitoarea strategie a Comisiei Europene privind incluziunea romilor, solicită o mai bună protecţie a drepturilor fundamentale, precum şi o finanţare UE sporită. Populaţia romă s-a confruntat cu o discriminare sistematică şi se luptă cu „un grad intolerabil de excludere”, cât şi cu încălcarea drepturilor omului, grava stigmatizare şi discriminare în viaţa publică şi privată, evidenţiază rezoluţia adoptată cu 576 voturi pentru, 32 împotrivă şi 60 de abţineri. Raportoarea PE Lívia Járóka (PPE, HU) a explicat în dezbaterea ce a avut loc înaintea votului că, „prin adoptarea acestui raport, am făcut un pas important spre un efort la nivelul UE în diminuarea sărăciei şi excluderii sociale pentru cea mai mare minoritate etnică de pe continent. Această strategie la nivelul UE trebuie să pună accent pe satisfacerea şi promovarea drepturilor fundamentale la muncă, locuinţă, sănătate şi educaţie”.

Domenii prioritare – Deputaţii au stabilit domeniile prioritare în care se cere depunerea unui efort susţinut din partea autorităţilor locale, naţionale şi a UE pentru integrarea persoanelor de origine romă. Comisia ar trebui să prezinte o foaie de parcurs pentru introducerea unor standarde minime obligatorii aplicabile la nivelul UE, pentru cele patru priorităţi: educaţia, ocuparea forţei de muncă, locuinţele şi sănătatea. În plus, Comisia trebuie să instituie criterii de premiere a statelor membre care se conformează şi penalităţi pentru cele care nu respectă dispoziţiile. Lupta împotriva locurilor de muncă nedeclarate, angajarea romilor în administraţia publică, creşterea numărului profesorilor de etnie romă şi asigurarea dreptului la educaţie în propria limbă a copiilor romi sunt de asemenea cerinţe pentru statele membre şi Comisie.

Drepturi fundamentale – „Repatrierile discutabile” ale romilor din mai multe state membre au creat „teamă şi anxietate în rândul populaţiei de etnie romă, precum şi niveluri îngrijorătoare de rasism şi discriminare”, spun deputaţii. Strategia UE ar trebui să abordeze toate formele de încălcare a drepturilor fundamentale ale populaţiei rome, inclusiv „discriminarea, segregarea, discursurile care incită la ură, stereotipurile etnice, amprentarea ilegală, precum şi evacuarea şi expulzarea ilegală”.  Un dialog între autorităţile locale, organismele judiciare, poliţie şi comunitatea romă este, de asemenea, necesar pentru abolirea discriminării în sfera judiciară şi în combaterea determinării originii etnice.

Utilizare mai bună a finanţării UE – Parlamentul European impune crearea unor organisme UE sub supravegherea Grupului de lucru pentru romi, pentru a securiza finanţarea UE în sprijinul iniţiativelor locale bune şi pentru identificarea şi raportarea la timp a deturnării de fonduri. În plus, domeniul de aplicare a finanţării UE ar trebui extins în aşa fel încât, pe lângă dezvoltare, să fie eligibile şi proiecte care privesc îmbunătăţirea serviciului public. În sfârşit, fondurile dedicate ar trebui alocate politicii de coeziune, pentru a sprijini strategia.

Comisia urmează să prezinte propunerea sa pe 5 aprilie şi Consiliul European ar trebui să o adopte în cadrul întâlnirii din 24 iunie. Integrarea romilor este una din priorităţile Preşedinţiei ungare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.