Acasă Uncategorized Bruxelles: UE sprijină reabilitarea zonelor urbane periferice şi transformarea lor în generatoare...

Bruxelles: UE sprijină reabilitarea zonelor urbane periferice şi transformarea lor în generatoare de energie

DISTRIBUIȚI

99422 – 21032011 – Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind sprijinirea eforturilor administraţiilor locale şi regionale privind politicile necesare pentru reabilitarea unor zone urbane, cu precădere a celor periferice, şi transformarea lor în generatoare de energie.

            Comisia precizează că, pentru perioada 2007-2013, sprijinul planificat din politica de coeziune pentru energia durabilă este de aproximativ nouă miliarde euro în ansamblul UE. Pe baza principiului gestiunii partajate, gestionarea programelor ţine de responsabilitatea statelor membre.

            Din 2009, o modificare adusă Regulamentului privind Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) a extins domeniul de aplicare al acestuia, pentru a sprijini investiţiile în energia durabilă la clădiri în toate statele membre. O a doua modificare reglementară a extins utilizarea instrumentelor de inginerie financiară la eficienţa energetică şi energia regenerabilă din clădiri, inclusiv locuinţele existente, se arată în răspunsul comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn.

        Potrivit oficialului european, în cadrul programului URBACT, se sprijină schimbul de bune practici şi cooperarea între oraşele europene. Îmbunătăţirea eficienţei energetice este unul dintre domeniile tematice prioritare ale acestei cooperări în cadrul unor reţele.

Comisia a adoptat la 26 ianuarie 2011 Comunicarea „Contribuţia politicii regionale la creşterea durabilă în Europa 2020”, care stabileşte rolul politicii regionale în ceea ce priveşte contribuţia la punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020, în special la iniţiativa emblematică „O Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor”. Această comunicare invită părţile interesate din domeniul politicii regionale să acţioneze fără întârziere, să investească mai mult în creşterea durabilă şi să utilizeze fondurile mai eficient. Ea recomandă ca regiunile şi oraşele să accelereze investiţiile în energii regenerabile şi eficienţă energetică, se menţionează în răspunsul executivului european.

Potrivit comisarului Hahn, Comisia a lansat în 2008 iniţiativa „Pactul primarilor”. Pactul se bazează pe angajamentul formal al oraşelor şi regiunilor semnatare de a-şi reduce emisiile de CO2 cu cel puţin 20% până în 2020, prin planificarea şi punerea în aplicare a unor măsuri privind energia durabilă pe teritoriile lor, justificate prin planuri de acţiune în domeniul energiei durabile, prezentate Comisiei de către semnatarii pactului spre validare. Până în prezent, 2 181 de oraşe de toate dimensiunile s-au alăturat iniţiativei, împreună cu 117 regiuni, provincii şi reţele, acţionând ca structuri de sprijin care oferă asistenţă în special oraşelor şi comunităţilor mai mici. În 2009, în continuarea pactului, Comisia a lansat instrumentul de Asistenţă europeană pentru energie locală (ELENA), finanţat în cadrul Programului Energie inteligentă – Europa, care oferă subvenţii autorităţilor locale şi regionale şi altor entităţi care acţionează în numele acestora, acoperind costurile de asistenţă tehnică legate de dezvoltarea de investiţii profitabile în domeniul energiei durabile. Astfel, ELENA oferă o legătură vitală pentru mobilizarea cheltuielilor din fondurile politicii de coeziune. În cadrul acestui instrument, a fost alocată suma de 17,5 milioane EUR pentru asistenţă tehnică, pentru a mobiliza până la 1,4 miliarde EUR în investiţii legate de oraşe şi regiuni.

Comisia cooperează în prezent cu BEI pentru a crea un instrument financiar special – Fondul european pentru eficienţă energetică – în vederea utilizării fondurilor necheltuite din cadrul Programului energetic european pentru redresare (PEER). Având în vedere necesităţile identificate la nivel local şi regional, se va oferi atât asistenţă tehnică, cât şi finanţare pentru investiţii în domeniul eficienţei energetice şi al energiei regenerabile. Acest lucru ar trebui să permită utilizarea finanţării din partea UE într-un mod eficient şi eficace, optimizând impactul pe termen scurt al acesteia asupra investiţiilor, prin crearea unui efect de levier între finanţarea din partea UE şi investiţiile totale mobilizate, precum şi prin promovarea unei sinergii cu fondurile aferente politicii de coeziune şi ELENA, se mai spune în scrisoarea citată. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.