Acasă Uncategorized Bucureşti: Baconschi a cerut constituirea unei celule de criză din cauza pericolului...

Bucureşti: Baconschi a cerut constituirea unei celule de criză din cauza pericolului din Japonia

DISTRIBUIȚI

99316 – 17032011 – Ministrul de Externe Teodor Baconschi a solicitat joi constituirea unei celule de criză din cauza pericolului din Japonia. Teodor Baconschi a cerut Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să prezinte evaluări la interval de 12 ore.

„După ce am cerut prin fax şi telefon, profit de dialogul nostru pentru a cere şi public Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să ne dea la fiecare 12 ore o evaluare a situaţiei, pentru că noi nu avem în cadrul MAE expertiza necesară”, a declarat ministrul.

„Am avea nevoie pentru calibrarea unei reacţii eficiente să avem un buletin de specialitate în timp real”, a mai spus Baconschi.

Ministrul a mai precizat că va propune o hotărâre de guvern pentru a avea o rezervă financiară pentru eventuala evacuare a unor români din Japonia. „Am solicitat din fondul de rezervă al Guvernului aproximativ 200.000 de euro”, a mai spus Baconschi, atrăgând însă atenţia că „distanţa este enormă, resursele noastre sunt limitate”.

Nivelul scurgerilor radioactive a crescut după exploziile de la centrala Fukushima. Specialiştii spun că radiaţiile pot avea efecte negative asupra oamenilor dar că încă nu s-a atins pragul maxim de radiaţii. Autorităţile române şi-au făcut stocuri de iodură de potasiu, medicament absolut necesar în caz de contaminare.

Dacă s-ar întampla un astfel de eveniment şi ar fi necesară administrarea pastilelor, acestea ar fi de ajuns pentru că nu se administrează nu se administreaza persoanelor peste 45 de ani.

Pastilele de iodură de potasiu trebuie administrate în timp util pentru a-şi face efectul. Simptomele expunerii la radiaţii sunt: vărsături, dureri de cap, stări acute de greaţă, diaree. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.