Acasă Uncategorized Bucureşti: Birou pentru recuperarea banilor proveniţi din infracţiuni

Bucureşti: Birou pentru recuperarea banilor proveniţi din infracţiuni

DISTRIBUIȚI

98844 – 02032011Ambasada SUA la Bucureşti a prezentat recent Ministerului Justiţiei un raport de evaluare a planurilor de înfiinţare a unei noi structuri în cadrul Ministerului Justiţiei, cu competenţe în domeniul facilitării cooperării internaţionale în urmărirea, indisponibilizarea şi confiscarea produselor infracţiunii, în special în cauze complexe de criminalitate gravă. Raportul este rezultatul vizitelor făcute la Bucureşti în lunile septembrie şi decembrie 2010 de către reprezentanţi ai Marshals Service, Divizia Măsuri Asiguratorii şi ai Departamentului de Justiţie, Secţia Măsuri Asiguratorii şi Luptă împotriva Infracţiunilor de Spălare a Banilor,

 

 

 

 

 

 

 

care s-au întâlnit cu numeroşi funcţionari de stat români pentru a evalua programul de confiscare a bunurilor şi a stabili ce programe de formare sunt necesare.

Ministerul Justiţiei a înfiinţat în structura sa Biroul pentru Prevenirea Criminalităţii şi de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creanţelor din Statele Membre ale Uniunii Europene. Mulţumesc Departamentului de Justiţie al Statelor Unite şi Ambasadei SUA la Bucureşti, personal excelenţei sale, domnul Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA, pentru sprijinul acordat în clarificarea şi structurarea acestui concept în contextul politicilor Ministerului Justiţiei pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate. Înfiinţarea Oficiului demonstrează interesul Ministerului Justiţiei pentru recuperarea produselor economice ale infracţiunilor. Vrem să găsim şi să confiscăm resursele financiare produse prin corupţie şi crimă organizată. Oficiul va sprijini această politică”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Pentru autorităţile responsabile de aplicarea legii şi judiciare moderne, capacitatea de a identifica, sechestra şi confisca bunurile dobândite ilicit sau care constituie produsul unei infracţiuni reprezintă un instrument vital. Această iniţiativă se adaugă actualei cooperări româno-americane de succes în reţinererea şi pedepsirea infractorilor şi, la fel de important, face dreptate victimelor acestora. Îi felicităm pe domnul ministru Cătălin Predoiu şi pe colegii săi din alte instituţii româneşti printre care se numără Ministerul Public, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Direcţia Naţională Anticorupţie pentru eforturile însemnate depuse în crearea unor noi metode mai eficiente de combatere a crimei organizate şi ne dorim să continuăm colaborarea şi pe viitor”, a declarat ambasadorul  Mark Gitenstein.

Evaluarea include recomandări pentru nou-înfiinţatul Birou pentru Prevenirea Criminalităţii şi de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creanţelor din Statele Membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justiţiei şi pentru Ministerul Public (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), precum şi îndrumări privind propuneri legislative menite să consolideze sistemul juridic naţional.

În acelaşi timp, experţii americani au concluzionat că autorităţile române şi-au declarat în mod unanim dorinţa de a confisca bunurile dobândite ilegal sau folosite la săvârşirea infracţiunilor. De asemenea, raportul concluzionează că autorităţile române nu au reuşit încă să confişte sume semnificative din cauza incertitudinilor privind cadrul legislativ şi autoritatea conferită de acesta de a acţiona, a lipsei unei strategii oficiale, precum şi a absenţei unei instituţii centrale responsabile cu conducerea şi supravegherea acţiunilor de confiscare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.