Acasă Uncategorized Bucureşti: Şeful Fiscului spune că nu a luat niciun euro şpagă

Bucureşti: Şeful Fiscului spune că nu a luat niciun euro şpagă

DISTRIBUIȚI

98894 – 03032011 – Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat joi că nu a luat mită „nici măcar un euro” şi a negat acuzaţiile aduse de omul de afaceri Antonello Celestini. Sorin Blejnar a anunţat că nu îşi va da demisia din funcţia de preşedintele al ANAF, “atâta timp cât contribui la identificarea unor evaziuni fiscale de 350 de milioane de euro, cât am un plan de management care include restructurare a ANAF-ului, comasarea administraţiei locale şi reducerea evaziunii fiscale”. “Oamenii de afaceri plătesc impozite şi taxe. Acest domn Celestini a prejudiciat statul român cu vreo 350 de milioane. Noi nu vorbim de un om de afaceri în acest caz, pentru că oamenii de afaceri în ţara asta plătesc impozite, respectă instituţiile statului şi nu aruncă pete de mizerie asupra carierei oamenilor. Nu îl cunosc în mediu professional sau informal nici pe domnul Celestini, nici pe domnul avocat. Probabil că sunt nişte oameni care au încercat sau încearcă să înşele. Pe mine nu m-a căutat nimeni, nu mi-a oferit ceva, nu aş fi primit dacă mi s-ar fi oferit.

 

 

 

 

Cred că sunt nişte oameni care s-au cunoscut conjunctural cu domnul om de afaceri Celestini şi l-au prostit de cap. L-au prostit şi i-au cerut nişte bani ca să ajungă la cineva. Din câte am văzut eu de prin 2007 , 2008 ei tot cereau bani. Eu nu eram la conducerea instituţiei atunci”, a afirmat Sorin Blejnar la Realitatea TV.

Procurorii DNA l-au reţinut, joi, pe Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi pe avocatul bucureştean Marius Stăncescu pentru că ar fi pretins mită, în decurs de patru ani, de 1.800.000 de euro. Instanţa a emis mandatele de arestare pentru 29 de zile.

Denunţătorul în acest dosar este italianul Antonello Celestini, acuzat că ar fi fraudat statul român cu 40 de milioane de euro. Antonello Celestini a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, la finele anului trecut, pentru evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro. Celestini este „coleg” în acest dosar cu fostul deputat PDL Graţiela Iordache. Aceasta, în calitate de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a semnat, la 30 martie 2009, în ciuda opoziţiei vehemente a ANAF şi a Autorităţii Vamale, un ordin prin care permitea firmei lui Celestini, CTS SRL (unul dintre acţionarii de la Galaxy Tobacco – fosta societate Tutunul Românesc), să transporte 871 de tone de tutun în Italia fără plata accizelor şi a TVA. Tonele de tutun au fost scoase din ţară în perioada 8 aprilie 2009 – 4 mai 2009, fără a se plăti accizele datorate statului.

DNA susţine că Nicolae Adrian Gavrilă, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF, ar fi primit, în perioada 2007-2008, de la Antonello Celestini 120.000 de euro. Şpaga ar fi fost pentru ca Gavrilă să intervină pe lângă factori de decizie din cadrul ANAF asupra cărora ar fi avut influenţă, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care Celestini era acţionar. La acel moment exista riscul blocării conturilor de către ANAF din cauza neplăţii TVA la termen către stat. Faptele de corupţie ale lui Gavrilă nu s-ar fi oprit aici, susţin anchetatorii.

În cursul anului 2008, Gavrilă ar fi pretins de la Celestini alţi 400.000 de euro pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor (ANV), pe lângă care lăsase să creadă că are influenţă, astfel încât să fie efectuat transferul unei cantităţi de 960 de tone de tutun din România în Italia, fără plata accizelor aferente. Celestini a precizat că este vorba despre Viorel Comăniţă, fost director al Direcţiei de supraveghere accize şi operaţiuni vamale din cadrul ANV.

Şi anul trecut, consilierul superior din cadrul ANAF ar fi pretins de la Celestini 200.000 de euro, spunându-i că va interveni pe lângă Comăniţă în vederea ridicării sechestrului de pe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu. Şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Durbac, a precizat că în noiembrie 2010, atunci când omul de afaceri Antonello Celestini a susţinut că i s-a cerut mită pentru a se ridica sechestru de pe nişte containere cu tutun, în vama constănţeană neexistând nicio situaţie de acest gen.

Avocatul Marius Stăncescu ar fi primit şi el, în august 2009, de la Celestini 50.000 de euro prin intermediul Amerisco Enterprises LTD – societate de tip off-shore – pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificări la firma la care italianul era acţionar, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă.

Un an mai târziu, în noiembrie 2010, Stăncescu ar mai fi cerut 30.000 de euro, din care ar fi primit 21.000 de euro, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere din cadrul ANAF, astfel încât aceştia să închidă ochii la faptele de evaziune fiscală şi de contrabandă pe care le-ar fi săvârşit Antonello Celestini.

În aceeaşi lună, avocatul i-ar fi făcut „oferta” lui Celestini: 1.000.000 de euro pentru şeful ANAF, Sorin Blejnar. În schimbul şpăgii, Celestini urma să înfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de controalele ANAF. Conform avocatului Marius Stăncescu, 10 la sută din şpaga solicitată urma să ajungă la el, iar restul, la şeful ANAF. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.