Acasă Uncategorized București: Evaziunea fiscală, vulnerabilitate la adresa securității naționale. Sfârșitul anului, dead-line stabilit...

București: Evaziunea fiscală, vulnerabilitate la adresa securității naționale. Sfârșitul anului, dead-line stabilit de Traian Basescu pentru combaterea fenomenului

DISTRIBUIȚI

 98980 – 07032011 –  31 decembrie 2011 este termenul limită pe care președintele Traian Băsescu l-a stabilit instituțiilor statului pentru a da ”proba capacității lor” în lupta împotriva evaziunii fiscale.

Prezent la bilanțul pentru 2010 al Ministerului Public, președintele a spus că prioritare pentru acest an sunt ”lupta împotriva corupției la nivel local și înalt, și aici e vorba de cei care influențează decizia, fie că sunt de rang local sau național, ei sunt cei care practică traficul de influență, evaziunea fiscală, care trebuie combătută fără menajamente, și grupurile locale de crimă organizată, așa-numitele clanuri”. Traian Băsescu a atras atenția că dimensiunea evaziunii fiscale este atât de mare încât a devenit o vulnerabilitate a siguranței naționale. ”Peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate”, a atenționat președintele, care a cerut combaterea ”fără menajamente” a acestui fenomen, pentru că activitatea din 2010 arată că lucrurile încep să funcționeze eficient.

 

 

 

 

 

În aceste statistici au fost incluse și estimările din zona gospodăriilor private, care ar putea ajunge la 15 procente. ”Ca să nu rămână loc de interpretare, în această zonă a lipsei de control pe resursele datorate statului s-au introdus și activități care rămân în mod natural în afara activității, precum cele din micile gospodării. Procentul corect în care trebuie să intre și activitățile micilor gospodării se situează undeva la 15%. Marea problemă pe care o avem se situează în zona comerțului de toate tipurile”, a afirmat președintele.

Unul dintre elementele apreciate de Traian Băsescu în discursul său a vizat capacitatea coordonării activității diferitelor instituții implicate în combaterea infracționalității: ”Iată că putem sta la aceeași masă și la nivel central și local, procurori, polițiști, SRI, DGIPI, DGA și împreună să ne canalizăm efortul pe priorități”.

Un alt aspect care ține de combaterea evaziunii fiscale și a fraudei este, spune președintele, recuperarea prejudiciului. Pentru a nu mai exista surprize referitoare la imposibilitatea instituțiilor statului de a recupera prejudiciile stabilite, Traian Băsescu a avansat ideea reglementării, prin lege, a posibilității instituirii sechestrului asigurator încă din primele momente ale instrumentării cauzelor pentru care există suspiciuni de mare evaziune.  

Șeful statului a atins, din nou, problema comasării, sub coordonarea ANAF, a Gărzii Financiare cu Vama, și a atenționat că esența fraudei se află la vămile din interiorul țării, acolo unde sunt stabilite valoarea, cantitatea și nivelul de accize nu la cele de frontieră.

Totodată, Traian Băsescu a cerut ca activitatea de combatere a infracționalității să se desfășoare pe întreg teritoriul României, astfel încât ”zonele albe” să dispară. „Îți dai seama că în fiecare județ sunt două-trei clanuri, chiar patru-cinci în județele mai mari. DIICOT a obținut rezultate excepționale în 2010 pe această temă. Trebuie să ne propunem ca în doi-trei ani să nu mai auzim de astfel de organizații ad-hoc. Să nu mai avem niciun, cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu, Bercea Mondial, să nu mai auzim de niciun cap de ăsta care le rezolvă el pe toate. Oameni care probabil își pot permite să-și afișeze bogăția fără ca nicio instituție a statului să-i întrebe ceva”, a spus Traian Băsescu.

De asemenea, șeful statului a spus că are ”o mică hartă cu județele albe”. Adică cu zonele în care ”nu se întâmplă nimic”. ”Rugămintea mea ar fi să eliminăm orice județ care să mai arate a fi alb, a fi curat în timp ce presa și semnalele publice sunt pline că acolo sunt domni cu mare influență și cu foarte mulți bani”, a avertizat președintele. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.