Acasă Uncategorized Bucureşti: Guvernul a aprobat Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a...

Bucureşti: Guvernul a aprobat Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate

DISTRIBUIȚI

99530 – 24032011 –  Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre de guvern, Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate pe perioada 2011-2012, a anunţat ministrul Sănătăţii, Atilla Cseke, la finalul şedinţei de guvern.

„Strategia prevede, în principal, măsuri pentru reorganizarea sistemului spitalicesc, finanţare mai sustenabilă, remodelarea cererii de servicii medicale, eficientizarea sistemului de asigurări sociale de sănătate şi o strategie coordonată pe resurse umane”, a detaliat ministrul Cseke.

Astfel, un domeniu important se referă la clasificarea spitalelor, proces demarat anul trecut de Ministerul Sănătăţii. Ordinul ministrului Sănătăţii privind clasificarea spitalelor este în vigoare, iar  metodologia de clasificare a spitalelor se află în dezbatere publică, fiind publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Atilla Cseke a precizat că metodologia urmează a fi publicată în Monitorul Oficial până la 1 aprilie, urmând ca toate unităţile sanitare publice să intre într-un proces de clasificare care se va desfăşura într-un termen de maxim 30 de zile. „Fiecare unitate sanitară va trebui să facă o auto-evaluare care să fie verificată de către Direcţia de sănătate publică şi trimisă Ministerului Sănătăţii, care, în urma verificării, va da un ordin de clasificare sau va cere date suplimentare” a afirmat ministrul Sănătăţii.

Strategia prevede cinci clase importante de nivel de spitale. Clasa I este clasa de  competenţă foarte înaltă care, practic, corespunde profilului unui spital regional de urgenţă. „Astăzi, în România, nu există niciun spital care să se încadreze la clasa I de competenţă foarte înaltă. Sunt 18 specialităţi care ar trebui să se regăsească într-un spital de clasa I” a explicat ministrul Cseke. Clasa II se referă la un spital cu competenţă înaltă care deserveşte judeţul şi judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate, clasa III – competenţă medie care deserveşte pe raza judeţului şi, prin excepţie, judeţe limitrofe, clasa IV – competenţă bazală pe raza care deserveşte unitatea administrativ-teritorială limitată pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate, iar clasa V –  competenţă limitată pentru boli cronice sau servicii medicale într-o singură specialitate.

Strategia stabileşte şi elaborarea unui plan naţional privind spitalele şi a unui plan regional şi local privind sistemul spitalicesc, care va decurge în urma clasificării spitalelor.

De asemenea, se prevede informatizarea sistemului şi introducerea cardului de sănătate. „Nu există costuri suplimentare pentru asigurat faţă de acel cost pe care noi l-am anunţat, şi care va fi în jurul valorii de 2 euro, nicio declaraţie notarială în plus la eliberarea cardului de sănătate şi nicio altă categorie de cheltuială pentru o eventuală analiză medicală” a precizat ministrul Sănătăţii.

O altă măsură cuprinsă în Strategie se referă la elaborarea planului naţional de resurse umane în sistemul serviciilor de sănătate publică în România. „Vă dau un singur exemplu: astăzi sunt 11.000 de medici de familie în sistemul sanitar românesc şi în pregătire, în perioada de rezidenţiat, mai avem 4.800. Este exclus ca aceşti 4.800 să poată intra în sistemul reţelei asistenţei medicale primare, pentru că nu a existat o strategie, un plan de resurse umane, referitor la ce domenii dorim să dezvoltăm” a explicat Atilla Cseke. Astfel, anul trecut numărul de rezidenţi pe medicină de familie a fost scăzut la jumătate, deoarece acest segment este aproape în totalitate acoperit şi nu mai e nevoie pe acest domeniu de specialitate.

Strategia naţională de raţionalizare a spitalelor şi a sistemului de sănătate cuprinde şi  crearea unui fond naţional de reechilibrare a bugetelor spitalelor, care va avea ca principale criterii clasificarea spitalelor şi principiul „banii urmează pacientul”.

De asemenea, se prevede încurajarea, prin mecanisme financiare, a participării asiguratorilor privaţi în sistemul asigurărilor de sănătate, dar şi introducerea pachetului minimal de servicii medicale, cu expertiza Băncii Mondiale. „În completarea acestui pachet minim de servicii medicale, asiguraţii vor putea accesa asigurările private de sănătate şi ne propunem să crească numărul de asigurări private în sistem” a subliniat ministrul Cseke.

În ceea ce priveşte procesul de acreditare a spitalelor, ministrul Sănătăţii a declarat că termenul până la care acestea pot depune cereri pentru obţinerea acreditării nu va mai fi prelungit. „Spitalul care nu face cerere de acreditare va pierde dreptul de a i se aloca fonduri publice.Procedura de clasificare are un termen clar şi ferm prevăzut. Mesajul către managerii de spitale şi către autorităţile locale este să ia în serios acel termen. Mai sunt 3 luni de zile şi îi rog să depună aceea documentaţie pentru acreditare” a declarat Atilla Cseke.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a mai afirmat că finanţarea sistemului spitalicesc trebuie regândită, având în vedere şi faptul că se preconizează intrarea în vigoare a directivei europene care liberalizează serviciile de sănătate în statele membre ale UE. „Un cetăţean român va putea accesa servicii medicale în orice stat membru, respectând anumite condiţii, iar statul român va fi obligat să deconteze acele servicii medicale. Măsurile de reorganizare a reţelei spitaliceşti vin exact în scopul de a ne crea o reţea mai eficientă, dar este şi un mesaj către cei care lucrează în acest domeniu: personalul medical va trebui să-şi schimbe mentalitatea, pentru că va exista pericolul de a ne pierde pacienţii” a mai afirmat ministrul Cseke. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.