Acasă Uncategorized Bucureşti: ITM îi pregăteşte pe elevii ilfoveni în domeniul securităţii şi sănătăţii...

Bucureşti: ITM îi pregăteşte pe elevii ilfoveni în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

DISTRIBUIȚI

99589 – 25032011 – Inspecţia Muncii a demarat experimental programul “Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii in muncă” pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee si şcoli de arte şi meserii. Acest program a fost dezvoltat şi extins la nivelul tuturor judeţelor ţării pe perioada 2009-2011.

            Proiectul are ca obiectiv pregătirea tinerilor în domeniul securităţii si sănătăţii în muncă inainte de debutul activităţii profesionale, prin dezvoltarea unui program educaţional menit să formeze o atitudine corespunzătoare cu privire la securitatea si sănătatea în muncă, la  conştientizarea riscurilor şi la luarea măsurilor adecvate pentru prevenirea acestora la locul de muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Ilfov a încheiat in anul 2009 un protocol de parteneriat privind colaborarea în cadrul acestui program cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov.

Au participat la program 14 unităţi şcolare din judeţul Ilfov.

În anul 2009, 2010 si 2011, inspectorul de muncă responsabil cu punerea în aplicare a acestui program din partea I.T.M. Ilfov, a susţinut prelegeri  la care au participat conducători ai unităţilor şcolare implicate, profesori  care îndeplinesc funcţia de lucrător desemnat în cadrul unităţii şi profesori de diferite specialităţi, la care au fost prezentate module cu diferite teme referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă (ex. accidente de muncă, evaluarea riscurilor pentru securitate si sănătate în muncă, electrosecuritate, semnalizare de securitate), dar şi la relaţiei de muncă (ex. contractul de muncă). Au avut loc şi discuţii libere pe marginea problemelor prezentate ce au avut drept scop lămurirea  acestora. Astfel, s-a realizat instruirea profesorilor de către inspectorul de muncă.

În semestrul al II-lea din anii 2009-2011, conducerea unităţilor şcolare participante la program, a organizat instruirea elevilor din clasele a X-a – a XII-a, având la baza aceleaşi module care au fost prezentate acestora de către inspectorul de muncă. Inspectorul de muncă responsabil de acest program a participat prin sondaj la orele predate elevilor  de către  profesorii instruiţi,  aducând lămuriri suplimentare cursanţilor. La sfârşitul instruirii elevilor din fiecare an, s-au efectuat recapitulări, testări exerciţii, concursuri.

Suportul de curs pentru cadrele didactice şi pentru elevi a fost elaborat sub forma unor prezentări Power Point, a unor  informaţii (documente Word) mai detaliate pentru profesori şi a unor filme de scurt metraj cu tematica specifică.

În prezent se desfăşoară instruirea elevilor din clasa a XII-a.

Profesorilor  şi elevilor  participanţi  la cursurile de instruire li s-a solicitat să completeze chestionare de opinii la sfârşitul acestora, care au scos in evidenţă necesitatea continuării programului.

Cursurile cu privire la securitate şi sănătatea în muncă sunt menite să-i  ajute pe elevi  atât pe parcursul şcolii  (ex. în laboratorul de fizică, laboratorul de biologie, în ateliere şcolare), cât şi pentru  perioada când îşi vor desfăşura activitatea profesională. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.