Acasă Uncategorized Bucureşti: Legea adopţiilor, modificată

Bucureşti: Legea adopţiilor, modificată

DISTRIBUIȚI

99090 – 10032011 – Guvernul a aprobat miercuri modificarea Legii adopţiilor, în sensul sprijinirii familiilor care doresc să adopte copii fără familie şi pentru reintegrarea cât mai rapidă a a acestora într-un mediu familial.  „Sunt menţinute reglementările în vigoare privind adopţiile internaţionale. Cu alte cuvinte, modificările şi completările adoptate astăzi vizează doar cererile de adopţie internă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.Au fost redefinite noţiunile de adopţie internă şi adopţie internaţională şi a fost introdus criteriului reşedinţei familiei care adoptă în locul criteriului domiciliului. O serie de dispoziţii care vizează condiţiile de fond ale adopţiei

 

 

 

 

 

 

 

 au fost corelate cu noul Cod Civil, a explicat, la rândul său, Bogdan Panait, secretar de stat în cadrul Oficiului Român pentru Adopţii (ORA).

          De asemenea, noile reglementări accelereză posibilitatea adopţiei în cazul copiilor cu părinţi necunoscuţi, aceştia putând fi adoptabili după 30 de zile de la emiterea certificatului de naştere.

          Este reglementată, de asemenea, situaţia copiilor aflaţi în sistemul de protecţie socială faţă de care părinţii manifestă dezinteres timp de un an, astfel încât aceşti copii să poată fi declaraţi adoptabili după un an în care direcţia de asistenţă socială constată clar că nu a existat nicio legătură între copil şi familia biologică şi că nu există posibilităţi de reintegrare a lui.

O altă reglementare importantă aprobată de Guvern se referă la introducerea probei ADN-ului pentru în cadrul procedurii de încuviinţare a adopţiilor unor copii care provin din relaţii extraconjugale ale soţilor.

Actul normativ introduce, totodată, o perioadă de monitorizare post-adopţie de doi ani, în care se a asigură şi consiliere familiei, şi pentru a avea garanţia unei reintegrări reuşite a copilului adoptat într-un mediu familial.

Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului spre aprobare în procedură de urgenţă. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.