Acasă Uncategorized Bucureşti: Numărul experţilor tehnici judiciari specializaţi în cadastru se dublează

Bucureşti: Numărul experţilor tehnici judiciari specializaţi în cadastru se dublează

DISTRIBUIȚI

98966 – 06032011 – Ministerul Justiţiei a derulat, în perioada 14 februarie 2011 – 23 februarie 2011, procedura privind interviul pentru dobândirea calităţii de expert tehnic judiciar în specializarea „Topografie, cadastru şi geodezie”. La interviu au participat persoane autorizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în categoria D, A sau B să efectueze documentaţii cadastrale pentru oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară, necesare pentru preluarea datelor în cadastrul general şi pentru înscrierea în cartea funciară.

            În urma verificării dosarelor de înscriere şi a susţinerii interviului, dintre cei 494 de candidaţi înscrişi au fost declaraţi admişi 463 de candidaţi.

            Numărul experţilor tehnici judiciari înscrişi se va dubla prin înscrierea celor 463 de experţi tehnici judiciari în Tabelul nominal al experţilor tehnici judiciari, în acest fel putând fi acoperite necesităţile instanţelor şi scăzând numărul cauzelor în care celeritatea este afectată din cauza lipsei raportului de expertiză în specializarea „Topografie, cadastru şi geodezie„, susţin reprezentanţii Ministerului Justiţiţiei.

             Organizarea interviului a fost posibilă ca urmare a modificărilor legislative iniţiate şi susţinute de către Ministerul Justiţiei – modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară. În urma unei analize a activităţii de expertiză tehnică judiciară, Ministerul Justiţiei a concluzionat că deficienţele sistemului actual de expertize tehnice judiciare se datorează în mare parte şi modului cum este construit cadrul legislativ. Prin urmare, pentru remedierea situaţiei existente, având în vedere şi propunerile instanţelor judecătoreşti şi ale experţilor tehnici judiciari, a procedat la iniţierea de modificări legislative.  Modificările legislative propuse au adus schimbări esenţiale, de importanţă majoră pentru îmbunătăţirea imediată a situaţiei actuale şi pentru eficientizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară în viitorul apropiat.

            De asemenea, prin emiterea Ordinului nr. 199/2010 al Ministrului Justiţiei pentru aprobarea Nomenclatorului specializărilor expertizei tehnice judiciare s-au implementat noi specializări frecvent solicitate de instanţele judecătoreşti şi de alte organe cu atribuţii jurisdicţionale şi au fost actualizate specializările în concordanţă cu Nomenclatorul specializărilor din învăţământul superior.

            Ministerul Justiţiei solicită în fiecare an, instanţelor judecătoreşti, să comunice care sunt specializările expertizei tehnice judiciare în care există un număr redus de experţi tehnici judiciari, raportat la numărul cauzelor în care este necesară dispunerea de expertize în acele specializări.

            Realizarea în practică a acestui proiect vine în sprijinul soluţionării cu celeritate a cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată şi al informării rapide a judecătorilor. În urma analizei efectuate asupra activităţii de expertiză tehnică judiciară, Serviciul Profesii Juridice Conexe a apreciat ca fiind oportună şi necesară crearea unui link prin care, în intranet, fiecare judecător să poată accesa/vizualiza actualizat, în timp real, pe calculatorul propriu sau în sala de şedinţe, Tabelul nominal al experţilor tehnici judiciari. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.