Acasă Uncategorized Bucureşti: Parlamentarii nu sunt interesaţi de problemele cetăţenilor

Bucureşti: Parlamentarii nu sunt interesaţi de problemele cetăţenilor

DISTRIBUIȚI

99514 – 23032011 –  Sute de solicitări ale cetăţenilor nu au primit niciun răspuns din partea parlamentarilor. Mai bine de 500 de scrisori semnate de locuitorii Capitalei şi nu numai, în cadrul unei campanii derulate de Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului, au fost trimise deputaţilor şi senatorilor. Doar trei deputaţi şi un senator s-au arătat interesaţi de problema semnalată de cei care i-au ales să ocupe fotoliul de parlamentar.

În luna noiembrie 2010 Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului a început o campanie de strângere de semnături în cadrul proiectului “Promovarea Respectării Drepturilor Omului în Executarea Sentinţelor Penale”,  finanţat de Open Society Institute.

Inexistenţa ori aplicarea incorectă a unor documente administrative de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau de către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti permite continuarea fenomenului infracţional dincolo de gratii, afectând astfel siguranţa cetăţeanului. Scopul acestei campanii a fost de a trage un semnal de alarmă asupra faptului că siguranţa cetăţeanului este pusă în pericol tocmai de instituţiile care ar trebui să aibă rolul de a proteja cetăţeanul.

În mai puţin de o lună, peste 500 de cetăţeni s-au alăturat iniţiativei Grupului Român pentru Apărarea Drepturilor Omului. Cetăţeni din Capitală, din judeţul Cluj şi din alte judeţe au trimis scrisori reprezentanţilor din Parlament prin care solicitau acestora să ceară Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Cetăţeneşti, respectiv ANP, emiterea documentelor administrative care să prevadă indicatorii măsurabili care stau la baza schimbării regimului de executare a sentinţei penale pentru deţinuţi. Inexistenţa acestor indicatori face ca legea să nu aibă ca şi efect reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, deci, determină creşterea procentului de recidivă.

561 de scrisori semnate de cetăţeni au fost trimise către 74 de deputaţi şi senatori. Dintre aceştia, doar patru au trimis răspunsuri către GRADO şi cetăţenii semnatari ai scrisorilor. Pe parcursul derulării campaniei niciun deputat nu a adresat vreo interpelare pe acest subiect Ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.

În perioada 4 noiembrie 2010 – 2 martie 2011 au fost adresate 540 de interpelări către diverşi miniştri, niciuna însă nu s-a referit la emiterea şi aplicarea corectă a unor documente administrative de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei, aşa cum solicitau cei peste 500 de cetăţeni.

Campania Grupului Român pentru Apărarea Drepturilor Omului va continua şi în perioada următoare. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.