Acasă Uncategorized Bucureşti: Poliţişti, instructori şi candidaţi trimişi în judecată pentru fraudarea examenului de...

Bucureşti: Poliţişti, instructori şi candidaţi trimişi în judecată pentru fraudarea examenului de permis auto

DISTRIBUIȚI

99031 – 08032011Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti  au dispus, marţi, trimiterea în judecată a patruzeci şi patru de inculpaţi (patru subofiţeri de poliţie din cadrul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, optsprezece instructori auto, elevi/candidaţi pentru obţinerea permisului de conducere auto şi alte persoane), dintre care doisprezece în stare de arest preventiv. În sarcina acestora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de corupţie (trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită) şi mărturie mincinoasă.

Infracţiunile care fac obiectul cauzei au fost comise în perioada iunie – decembrie 2010.

Probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale au relevat faptul că mai multe persoane (instructori auto şi lucrători de poliţie), în schimbul unor sume de bani, realizau obţinerea frauduloasă a permiselor de conducere auto de către elevii/candidaţii la examenul auto (proba practică).

Modul de operare – Instructorul auto era cel care făcea oferta elevului/candidatului de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; oferta era făcută fie unui elev/candidat care deja picase o dată examenului, fie unui elev/candidat care urma să dea examenul.

Instructorul auto primea suma de bani (în general între 200 şi 300 de euro) de la elev/candidat, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

Înainte de momentul examenului, instructorul auto înmâna (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor) lucrătorului de poliţie fie bilete conţinând datele de identitate ale elevilor/candidaţilor, fie copii de pe cărţile de identitate ale acestora, pentru ca lucrătorii de poliţie să cunoască identitatea persoanelor pentru care era realizat traficul de influenţă.

După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care se trafica influenţa, instructorul auto înmâna (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor) lucrătorului de poliţie banii care făceau obiectul infracţiunilor de corupţie.

Instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani sau a biletelor conţinând datele de identitate ale candidaţilor la locuinţele celor din urmă sau în locuri prestabilite, în momente stabilite anterior, astfel încât uneori nu mai era nevoie să-şi comunice locul întâlnirii.

În discuţiile dintre ei, instructorii şi lucrătorii de poliţie utilizau un limbaj codificat, folosind termeni specifici pentru noţiuni ca examen, examinator, elev, sume de bani etc., sau pentru a se avertiza în legătură cu anumite schimbări de plan.

Faptul că atât instructorii cât şi lucrătorii de poliţie cunoşteau foarte bine acest limbaj codificat, precum şi faptul că întâlnirile dintre ei se puteau realiza chiar şi fără a discuta în prealabil (în urma unui simplu „bip” telefonic se întâlneau direct în locurile cunoscute) sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie.

În vederea confiscării, procurorii au dispus, prin ordonanţă, instituirea unui sechestru asigurator asupra unor sume de bani ridicate de la lucrătorii de poliţie inculpaţi în cauză, cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bucureşti. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.