Acasă Uncategorized Bucureşti: Premierul Boc: “Radiaţiile din Japonia nu pot ajunge în România”

Bucureşti: Premierul Boc: “Radiaţiile din Japonia nu pot ajunge în România”

DISTRIBUIȚI

99381 – 21032011 – Guvernul a analizat, în şedinţa de duminică seara, implicaţiile pentru România a situaţiei determinat de situaţia de urgenţă nucleară din Japonia, împreună cu responsabilii instituţiilor cu atribuţii în domeniu, a anunţat prim-ministrul Emil Boc.

„Astăzi nu există niciun fel de risc radiologic cu privire la România, determinat de situaţia de urgenţă nucleară din Japonia. Putem afirma, în acest moment, că, potrivit analizelor făcute, concentraţii semnificative de poluant radioactiv nu pot ajunge în România”, a subliniat şeful Executivului.

Premierul Emil Boc a afirmat, totodată, că pe baza informaţiilor oferite de ministrul Sănătăţii, nu se justifică consumul de tablete de iodură de potasiu, ci dimpotrivă, utilizarea acestora fără avizul medicului poate produce riscuri pentru sănătatea oamenilor.

În continuare, Comisia Naţională de Control a Activităţilor Nucleare (CNACAN) va prezenta zilnic rapoarte cu privire la implicaţiile pentru România a situaţiei de urgenţă nucleară din Japonia,  până când situaţia se va stabiliza definitiv.

Prim-ministrul a mai anunţat suplimentarea bugetului MAE cu suma de 1,11 milioane de lei. „Fondurile sunt destinate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi asistenţă consulară pentru cetăţenii români din Japonia care se întorc în ţară, potrivit angajamentelor pe care statul român le-a luat faţă de cetăţenii români aflaţi într-o asemenea situaţie”, a afirmat premierul.

În ceea ce priveşte sprijinul umanitar pentru Japonia, premierul Emil Boc a arătat că va fi oferit în concordanţă cu solicitările autorităţilor nipone şi integrat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE.

Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Vajda Borbala, a precizat că potrivit unor noi informări ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, în şase din cele 46 de locaţii de monitorizare a apei din Japonia au fost detectate variaţii, radioizotopi de iod radioactiv care sunt într-o concentraţie mai mare decât fondul natural. De asemenea, au fost detectate concentraţii de cesiu, cesiu 137 şi cesiu 136. “Ministerul Educaţiei, Culturii, Sportului şi Ştiinţei din Japonia a raportat valori ale conţinutului radioactiv de probe şi în apa potabilă, dar depăşirile nu sunt semnificative. În zonă, pe o rază de 100 de km în afara amplasamentului nu sunt probleme de radioactivitate a alimentelor şi apei potabile”, a afirmat Vajda Borbala.

Preşedintele CNCAN a mai spus că a fost anunţată o ameliorare a situaţiei, respectiv unităţile 1, 2 şi 3 de la centrala Fukusima Daiichi sunt în stare critică, dar stabilă, iar la reactoarele nucleare de la Fukusima Daiichi situaţia este mult îmbunătăţită. 

La rândul său, directorul general la SN Nuclearelectrica SA, Pompiliu Budulan, a arătat că în urma evenimentelor din Japonia, pe baza recomandărilor făcute de   Asociaţia Mondială a Operatorilor Nucleari (în care Nuclearelectrica este membru),  Nuclearelectrica a început să facă testarea echipamentelor şi a mijloacelor destinate pentru prevenirea acestor evenimente, să verifice dacă existentă proceduri de evitare a acestor situaţii şi dacă personalul este pregătit să le aplice.   

De asemenea, Pompiliu Budulan  a mai afirmat că până acum nu s-a produs niciun incident sau accident nuclear la cele 38 de centrale care utilizează tehnologia CANDU. „Avantajul tehnologiei CANDU este faptul că are mai multă apă de răcire în circuitele de răcire ale reactorului şi vă spun cantităţi ca să vedeţi diferenţa: 450 de tone de apă grea în incinta reactorului, în chesonul reactorului – 500 de tone – şi în circuit, 2500 de metri cubi, care purjează şi răcesc circuitele de răcire”, a precizat directorul general la SN Nuclearelectrica SA.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că „ANM îşi asumă răspunderea, pe baza multor argumente, să afirme că norul de poluant radioactiv nu poate să producă concentraţii semnificative de poluant radioactiv în România”. În sprijinul afirmaţiei sale, directorul ANM a arătat că distanţa dintre Japonia şi România este „suficientă ca dispersia acelui nor de poluant să fie atât de puternică, încât să nu ajungă concentraţii semnificative”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.