Acasă Uncategorized Bucureşti: Program de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, tineretului şi sportului între...

Bucureşti: Program de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, tineretului şi sportului între România şi India

DISTRIBUIȚI

99664 – 29032011 – Semnarea Programului de cooperare în domeniile culturii, educaţiei, tineretului şi sportului între Guvernul României şi Guvernul Republicii India pentru  anii 2011-2015, a avut loc lun, la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Documentul a fost semnat, pentru partea română, de secretarul de stat pentru Afaceri Globale, Doru Costea, iar pentru partea indiană, de Jawhar Sircar, ministrul Culturii din Republica India.

Secretarul de stat în MAE, Doru Costea, a subliniat importanţa semnării acestui program şi a pledat pentru rolul culturii în apropierea popoarelor şi cunoaşterea mentalităţilor. „Trebuie să fim creativi, să îi cunoaştem mai bine pe prietenii şi partenerii noştri din India, să le înţelegem cultura pentru a le putea realiza valoarea. Vom urmări implementarea acestui document, nu va fi doar arhivat şi uitat”, a spus secretarul de stat român.  De asemenea, secretarul de stat în MAE a accentuat ideea necesităţii întăririi colaborării culturale pentru a stimula cooperarea economică între sectoarele private din cele două ţări.

În intervenţia sa, oficialul indian a vorbit despre necesitatea ca România şi India să se cunoască reciproc prin intermediul culturii şi despre relaţiile de prietenie dintre cele două ţări care datează încă de la mijlocul secolului trecut. „România trebuie să fie mai mult cunoscută în India”, a declarat Jawhar Sircar la semnarea programului de cooperare.

Documentul trasează liniile cooperării bilaterale în domeniile culturii şi educaţiei pentru următorii cinci ani şi cuprinde prevederi privind: acordarea reciprocă, anual, a unui număr de 2 burse pentru studii de licenţă şi 3 burse pentru studii de masterat şi/sau doctorat; organizarea de programe de perfecţionare pentru profesori şi specialişti în domeniul educaţiei; încurajarea schimbului de lectori de limba şi literatura română, precum şi de lectori de limba şi literatura hindi şi alte limbi indiene; schimbul de profesori universitari în domeniul limbilor română şi sanscrită; dezvoltarea contactelor directe între universităţi; schimbul de experienţă în domeniul tineretului şi sportului; traducerea şi publicarea unor antologii de poezie indiană şi românească; schimbul de expoziţii de artizanat; itinerarea, în România, a unei expoziţii indiene referitoare la triburile nomade din India; găzduirea, în India, a unei expoziţii referitoare la romii din România şi estul Europei; schimbul de experţi din domeniul arhitecturii, patrimoniului mobil, istoriei artei; organizarea reciprocă de săptămâni ale filmului. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.