Acasă Uncategorized Bucureşti: Românii nu sunt de acord cu intervenţia militară din Libia

Bucureşti: Românii nu sunt de acord cu intervenţia militară din Libia

DISTRIBUIȚI

99480 – 23032011 – Majoritatea românilor nu este de acord cu intervenţia militară din Libia şi 40% consideră că România ar putea fi afectată de evenimentele din această ţară. Cu toate acestea, românii nu cunosc o poziţie oficială a României cu privire la evenimentele din această ţară.

Potrivit unei cercetări realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), 90% dintre respondenţi declară că au auzit de evenimentele care au loc, în această perioadă, în Libia, iar 68% dintre cei chestionaţi recunosc că nu sunt de acord cu intervenţia militară din această ţară.

Controlul asupra rezervelor de petrol (51%) şi protejarea civililor de atacurile armatei libiene (42%) sunt identificate ca fiind principalele motive care au stat la baza intervenţiei forţelor militare internaţionale în Libia.

40% dintre participanţii la studiu apreciază că România ar putea fi afectată de evenimentele din Libia. În acest context, 66% dintre respondenţi cred că România ar trebui să se abţină în a-şi exprima o poziţie oficială cu privire la  intervenţia militară din această ţară. De altfel, studiul indică faptul că poziţia oficială a României în acest sens nu este cunoscută de către cetăţeni, 57% indicând acest lucru. Din restul de 41% care cunosc o pozţie oficială a ţării noastre în legătură cu acest eveniment internaţional, 63% spun că România nu are o poziţie clară, 23% consideră că România susţine intervenţia militară, în timp ce 10% indică faptul că ţara noastră se opune intervenţiei.

Atunci când sunt chestionaţi cu privire la decizia României de a aştepta decizia NATO înainte de a lua o poziţie oficială cu privire la conflictul din Libia, 65% au o părere bună şi foarte bună cu privire la această atitudine, iar 26% au aprecieri negative.

În ceea ce priveşte atitudinea Chinei şi Rusiei cu privire la intervenţia militară din Libia, părerile celor chestionaţi sunt împărţite: 41% cred că rezervele celor două state nu sunt justificate, în timp ce 42% spun că atitudinea lor este îndreptăţită.

73% dintre participanţii la studiul Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES apreciază drept corectă atitudinea Germaniei de a se abţine la votul din Consiliul de Securitate atunci când a fost luată decizia intervenţiei militare în Libia, în timp ce doar 16% cred contrariul. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.