Acasă Uncategorized Bucureşti: Românii renunţă la tratamentele medicale din cauza măsurilor luate de autorităţi

Bucureşti: Românii renunţă la tratamentele medicale din cauza măsurilor luate de autorităţi

DISTRIBUIȚI

99183 – 14032011 – Forumul Naţional al Asociatiilor de Pacienti, organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) din Romania in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania si desfasurat sub sloganul „Sa construim impreuna un sistem pentru pacient” s-a încheiat duminica, prin marcarea Zilei Europene a Pacientilor. Participantii au realizat o radiografie a situatiei pacientilor din Romania.Concluziile celor aproximativ 300 de reprezentanţi din partea a 170 de asociatii de pacienti in urma celor trei zile de dezbateri, nu sunt unele pozitive. Un procent de 10% dintre pacienti au renuntat la tratament din cauza masurilor luate de autoritati in 2010.

 

 

 

 

 

 

 

Pacientii români au cea mai mică rata de compensare a medicamentelor din Europa – un procent de 59%, în vreme ce media în Europa este de 81%.

De asemenea, în România există cel mai mare timp de asteptare pentru intrarea pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovatoare – 1200 zile, în vreme ce în Europa cea mai mare rata de asteptare este în Belgia – 403 zile.
Pacientii nu au nici un cuvant de spus in forurile decizionale din sanatate.

Avem valori mari ale ratelor de mortalitate sub varsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin masuri eficiente: boala cardiacă ischemica, cancerul de san, cancerului de col. Romania înregistrează cea mai mare rata de mortalitate prin cancer din Europa.

Din cauza lipsei programelor de screening si preventie nu stim ca suntem bolnavi. Potrivit datelor de la nivel european, doar 19% dintre romani declara ca au probleme de sanatate sau boli de lungă durata în vreme ce media în Europa este de 30%.

Printre problemele semnalate de reprezentantii asociatiilor se numara lipsa tratamentului curent, lipsa serviciilor necesare, listele de asteptare, lipsa prevenirii si screeningului, sărăcia si zonele defavorizate, educatia scăzuta a pacientilor, lipsa medicilor din multe zone, lipsa controlului banilor in Sistemul de Sanatate, plafoanele impuse de CNAS, procedurile birocratice greoaie, sistemul sanitar este politizat.

“Noi, asociatiile de pacienti vom lupta pentru pastrarea medicilor in tara, pentru apararea spitalelor de distrugere, pentru depolitizarea sistemului, prezenta pacientilor in forurile care decid pentru pacienti, pentru protective sociala normal si in acord cu nevoile pacientilor, pentru transparentizarea si o mai buna gestionare a fondurilor din sistemul sanitar. Este necesara o strategie pe termen lung in sanatate, acordarea unui procent de 6% din PIB ”, a declarat Cezar Irimia, presedintele COPAC. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.